Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lobbandet och jobbandet är över – nu har Hangö en egen ny konstgräsplan

Konstgräsplaner i Borgå.
Bildtext Den nya konstgräsplanen stod klar i november och inför säsongsstart våren 2024 kommer planen också att ha belysning.
Bild: Anni Jonasson / Yle

Sedan 1990-talet har fotbollsklubben FC HIK påtalat behovet av en konstgräsplan i Hangö. 2021 blev planen konkret och inför föreningens 120-års jubileum blev konstgräset verklighet.

– Hangö var länge en av få kommuner i Finland som inte har en egen konstgräsplan, men nu har vi det och det kommer inte en dag för tidigt, säger Hangös bildningsdirektör Karl-Erik “Lelle” Gustafsson.

I närmare 30 år har man påtalat behovet av en konstgräsplan i Hangö, men våren 2021 kontaktade FC HIK staden med ett konkret förslag där föreningen skulle stå för en del av kostnaden och samarbetet bar frukt. Dessutom har Regionförvaltningsverket även hjälpt till med finansieringen.

Hangö har fått sin första konstgräsplan – samarbete mellan staden och FC HIK bar frukt

13:24

– Dyra projekt kan vara problematiska för kommuner har inte råd, men initiativet att dela kostnaderna var det som satte bollen i rullning, berättar Lelle Gustafsson.

Får träna avgiftsfritt

Priset på den nya konstgräsplanen landade på 610 000 euro. FC HIK och Regionförvaltningsverket stod tillsammans för drygt halva kostnaden (330 000 euro), medan Hangö stad betalade resten.

I gengäld får FC HIK:s representationslag använda konstgräsplanen gratis i tio år. Barn och unga behöver enligt tidigare beslut i Hangö inte betala hyra.

Två män står i snöfall och ser in i kameran.
Bildtext Hangös bildningsdirektör Karl-Erik ”Lelle” Gustafsson (t.v.) och FC HIK:s ordförande Mauri Forsblom är glada över ett fungerande samarbete.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Sist och slutligen betyder det här inte så mycket för föreningen. Det är bara representationslaget som betalar hyra och helt gratis är det inte för föreningen har ju betalat 150 000 euro för konstgräset, säger FC HIK:s ordförande Mauri Forsblom.

I november var den nya konstgräsmattan på plats och belysningen saknas ännu. Föreningen siktar på att fotbollsplanen är i full användning från och med mars 2024.

Diskussion om artikeln