Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Det har kommit oroväckande personer över gränsen” – vi frågar myndigheterna om brottsmisstankar

En av gränsbevakningens bilar kör på en snöig väg vid gränsen.
Bildtext Ett av Gränsbevakningens fordon vid gränsövergången Raja-Jooseppi i Enare tisdagen den 28 november.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Enligt polisen har det under det senaste halvåret anlänt oroväckande personer till Finland via gränsen till Ryssland. Men Migrationsverket säger att det inte finns konkreta bevis på krigsbrott.

Myndigheterna är förtegna om eventuella brottsmisstankar som riktas mot asylsökande som tagit sig över gränsen till Finland.

Det här visar Yle Uutisets rundringning till Inrikesministeriet, Migrationsverket, Gränsbevakningen och polisen. De svarar motvilligt på Yles frågor.

Regeringen motiverade stängningen av alla gränsövergångar mot Ryssland, utöver Raja-Jooseppi, bland annat med risken för att brottslingar tar sig över gränsen.

Kan finnas kopplingar till krigsbrott

Enligt polisen finns det sannolikt människor bland asylsökandena som utgör en säkerhetsrisk. Polisen befarar att det kan finnas kopplingar till krigsbrott eller kriminella organisationer.

Enligt polisens beräkningar kan det finnas soldater utklädda till civila bland dem som tar sig över gränsen.

– Polisen har under det senaste halvåret preliminärt observerat personer som är oroväckande eller kan utgöra en fara för den interna säkerheten bland dem som har tagit sig över östgränsen till Finland utan rätta dokument, säger polisinspektör Ari Jokinen vid Polisstyrelsen.

Han konstaterar att polisen noga följer med hur situationen utvecklas. Enligt Jokinen handlar det om ”några personer som sökt asyl”. Han vill inte gå närmare in på när de har anlänt till Finland.

Antti Lehtinen vid Migrationsverket svarar kort:

– Migrationsverket känner i nuläget inte till fall där det skulle finnas konkreta bevis på krigsbrott eller soldater som utgör sig för att vara civila, säger Lehtinen.

Få har tagit sig över gränsen i terrängen

Drygt tusen asylsökande har kommit till Finland via östgränsen under november. Fyra personer tog sig olagligt över gränsen i terrängen den 18 november.

– Inga andra olagliga övergångar har observerats sedan i går, säger Tuomas Hassinen vid Gränsbevakningen.

När Yles journalister ringer runt till myndigheterna ombeds de höra av sig till andra.

Gränsmyndigheter refererar till varandra, utländsk polis hänvisar till Polisstyrelsen, Inrikesministeriet hänvisar till Gränsbevakningen och Gränsbevakningen refererar först till Migrationsverket, men svarar slutligen.

– Gränsbevakningen har i nuläget inte information som vi tänker dela med oss av i offentligheten, säger kommendör Kimmo Ahvonen vid Gränsbevakningen.

Han berättar att asylsökande förhörs då de kommer över gränsen för att ta reda på identitet och resväg. Informationen lämnas över till Migrationsverket som håller andra myndigheter informerade.

Artikeln är en förkortad och bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Onko Suomeen tullut sotarikollisia tai epäilyttäviä henkilöitä? Jos on, tarkkaa tietoa heistä ei vielä anneta skriven av Anu Leena Hankaniemi och Hanna Holopainen. Översättning: Märta Nummenmaa.