Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finest Futures marknadsföring av finska gymnasier möter kritik – positiva erfarenheter på Kimitoön

En man med röd munkjacka gestikulerar med sina händer.
Bildtext Grundaren Peter Vesterbacka har som mål att föra 15 000 elever årligen till Finland. För det skulle ge både skolorna på landsbygden och de utländska eleverna en bättre framtid.
Bild: Juho Teir / Yle

Undervisnings- och utrikesministeriet kritiserar Finest Future och dess metoder för att locka utländska elever till Finland. Men trots kritiken är gymnasier i Svenskfinland överlag nöjda.

I en omfattande artikel lyfter Helsingin Sanomat fram att det har riktats skarp kritik mot de metoder som Finest Future samt grundaren Peter Vesterbacka använt sig av då bolaget har marknadsfört Finland och dess gymnasier för intresserade elever och deras familjer.

Tre ungdomar står framför en idrottsplan. Två av dem håller i varsin frisbee.
Bildtext Arkivbild. Kristinestads gymnasium är ett av de gymnasier som valt att välkomna utländska elever till skolan.
Bild: Amelie Carlsson / Yle

Bland kritikerna hittas Undervisningsministeriet och Utrikesministeriet som inte vill samarbeta med företaget. De frågar sig vem som ansvarar för de minderåriga elever som kommer till Finland samt vem som ska stå för notan ifall det plötsligt börjar dyka upp tusentals utländska elever i glesbygden.

Vesterbacka själv är i sin tur väldigt kritisk till ministeriernas njugga inställning och anser att tjänstemännen missförstått företaget och hans avsikter.

Kimitoöns gymnasium har främst haft goda erfarenheter

Finest Future har redan ett flertal samarbetsgymnasium i Finland och några hundra utländska elever studerar i finskspråkiga gymnasier på olika håll i landet. I Svenskfinland har Kristinestads och Kimitoöns gymnasium nappat på idén att ta emot elever från fjärran länder.

Båda orterna tampas med sjunkande elevantal och har länge sökt efter sätt som kunde säkerställa ortens gymnasieutbildning.

Den här hösten har fem elever från Kina och Iran inlett sina gymnasiestudier vid Kimitoöns gymnasium och hittills har erfarenheter varit rätt goda.

Rektor Bob Karlsson för Kimitoöns Gymnasium
Bildtext Rektor Bob Karlsson är nöjd och glad att Kimitoöns gymnasium valde att välkomna utländska elever från Kina och Iran.
Bild: David Fagerudd / Yle

– Som första gångens resenärer så tycker jag att det har gått rätt så bra, säger rektor Bob Karlsson. Vi har organiserat det så att vi har en person på fritidssidan samt skolans studiehandledare samt modersmålslärare som fått extra tid att stödja eleverna i deras vardag.

Enligt Karlsson har kommunen och skolan försökt sitt bästa för att få de elever som anlänt att trivas så bra som möjligt i skolan och på orten.

– Men visst har vi lagt märke till att det är språkfärdigheterna som är den största utmaningen och där vi fått jobba mest, säger Karlsson. För övrigt skulle jag inte säga att våra utländska gäster har annorlunda utmaningar än våra andra elever som växt upp på orten.

”Tråkigt ifall företaget presenterar en för glansig bild av Finland”

En del av den kritik som riktats mot Finest Future är hur företaget marknadsför sig till familjer i bland annat Kina.

Eftersom konkurrensen om eleverna är stenhård och många är intresserade och dessutom villiga att skicka sina barn till andra sidan jordklotet så har företaget enligt kritiken fört fram en för glansig bild av verkligheten.

– Jag har läst artikeln och visst är det dåligt ifall företaget har presenterat verkligheten med för fina glansbilder, säger Karlsson. Visst är våra skolor och vår vardag lättare än i Kina men det som kräver mer engagemang är nog energi att lära sig språket och att sätta sig in i hur vårt samhälle och vår kultur fungerar.

Kimitoöns gymnasium ser gärna fler elever i framtiden

Trots kritiken mot företaget har Kimitoöns gymnasium redan nu börjat fundera på en fortsättning.

Gymnasiet har idag totalt drygt 60 elever och framtida elevprognoser visar på djupt dalande kurvor och måste därför hålla alla dörrar öppna ifall kommunen ska ha ett eget gymnasium också i fortsättningen.

Kimitoöns gymnasium, 4.12.2014
Bildtext Arkivbild. Kimitoöns gymnasium ser att fördelarna är större än nackdelarna och vill locka fler utländska elever till orten.
Bild: Yle/Janne Isaksson

– Vi har nog planerat det ifall vi får sökanden eftersom då vi gick in för det här var det i tanken att det blir ett flerårigt projekt, säger Karlsson. Av de som nu börjat så klarar sig fyra av fem riktigt bra och söker inte alltid sällskap utan trivs på egen hand på orten med omnejd.

Men Karlsson medger att det nog finns saker som skolan kan bättra ifall det blir en fortsättning.

– Speciellt hur vi kan erbjuda eleverna fritidssysslor och hur vi kan bli bättre på att följa upp hur de mår också utanför skolan, säger Karlsson.

Diskussion om artikeln