Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen stänger hela östgränsen – asyl endast vid flygplatser och hamnar: ”Oundvikligt”

Uppdaterad 28.11.2023 20:59.
Regeringen meddelade om det nya gränsbeslutet under en presskonferens på tisdagseftermiddagen. - Spela upp på Arenan

Regeringen stänger hela gränsen mot Ryssland, också gränsövergången Raja-Jooseppi. Det här sker natten till torsdag. Asylsökande dirigeras till hamnar och flygplatser.

Regeringen stänger också den sista gränsstationen på gränsen mot Ryssland, natten till torsdag. Gränsen förblir stängd åtminstone fram till den 13 december.

Därmed stängs hela östgränsen, för att få ett slut på vågen av asylsökande från Ryssland. Beslutet fattades vid ett extra regeringsmöte på tisdagen, där sju ministrar var på plats.

Alla ministrar och partier var med om beslutet.

– Ryssland använder människor som verktyg och dirigerar dem till Finlands gräns under hårda vinterförhållanden. Finland agerar för att få ett slut på det här, säger statsminister Petteri Orpo.

Beslutet är också publicerat på svenska på regeringens webbsida.

– En stängning av hela östgränsen är oundviklig i nuläget. Med det här beslutet skyddar vi den finska befolkningen från det ryska hybridhotet, säger inrikesminister Mari Rantanen.

Petteri Orpo: Nu stänger Finland hela östgränsen - Spela upp på Arenan

Orpo upprepar regeringens mål om att få en normalisering av situationen vid gränsen. Det är till nytta för alla, också Ryssland, enligt Orpo.

Beslutet förverkligas när Raja-Jooseppi gränsstation stänger.

– Situationen prövas på nytt när läget normaliseras, säger Rantanen.

Den enda gränsstation som förblir öppen är Vainikkala gränsstation där enbart godstågtrafik är tillåten.

Stängningen av östgränsen – det här gäller

Exceptionellt läge tillåter totalstängning

Redan förra veckan rapporterades att regeringen vill stänga alla gränsövergångar vid östgränsen och koncentrera asylsökning till flygplatser och hamnar.

Biträdande justitiekanslern förkastade det alternativet eftersom det inte tryggar den rätt att söka asyl som fastställs i lag och internationella konventioner.

Den här gången har justitiekanslern godkänt regeringens beslut.

Beslutet är tillfälligt och anses därför möjligt, eftersom det handlar om en exceptionell situation, förklarar Rantanen. Hon befarar att problemen med antalet asylsökande rentav kan öka.

Martti Sarasmaa vid Gränsbevakningen deltog också i presskonferensen och hänvisade till hemlig underrättelseinformation som tyder på att problemen kan bli ännu större och mängden asylsökande ökar.

Både Orpo och Rantanen anser ändå att antalet asylsökande inte är avgörande för de strängare åtgärderna vid östgränsen, utan själva fenomenet, där Finlands säkerhet är hotad.

Karta över situationen vid gränsövergångarna vid Finlands östgräns: När Raja-Jooseppi stängs 30.11 är alla gränsstationerna stängda till 13.12.
Bild: Maija Keskisaari / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org | © MapTiler

”Kom inte till Finland”-kampanjen fortsätter

Mari Rantanen upprepar att informationskampanjen för att stoppa invandring fortsätter i utlandet.

Nu informerar man också om hur kallt det är vid gränsen. Ingen av politikerna ville svara på frågan om man är beredd att låta asylsökande frysa ihjäl, om de fastnar vid en stängd gräns.

Gränsbevakningens representant talade om att gränsbevakningens tjänstemän har sitt eget tjänsteansvar.

Du kan se regeringens presskonferens här nedan.

Regeringen håller presskonferens om gränsbeslut - Spela upp på Arenan