Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträsk siktar på nollbudget trots minskade statsandelar – stor investering i nytt reningsverk

Ingången till ett gult hus i snön.
Bildtext Kommunstyrelsen har godkänt Lappträsk kommuns budget för 2024. Ännu ska fullmäktige ge sin välsignelse.
Bild: Mira Bäck / Yle

För några år sedan var Lappträsk en kriskommun vars budget visade ett stort minus. För nästa år har kommunstyrelsen godkänt en nollbudget.

Medan många grannkommuner som Lovisa och Mörskom redan har fått konstatera att de nästa år går ordentligt på minus, kan Lappträsk med sina 2 500 invånare känna sig nöjda med en nollbudget.

Kommunens inkomstskattesats höjs med bara 0,04 procent till det mera jämna 8,9 och en stor investering har man också råd med: tre miljoner euro har öronmärkts för det nya avloppsreningsverket i Kapellby.

För bara några år sedan klassades Lappträsk som en kriskommun. Då tog Finansministeriet och kommunen själv tag i saken för att se till att få ekonomin i skick.

En äldre man i vinterkläder i en snöig vy från centrum av Lappträsk.
Bildtext Kim Jordas är ordförande för kommunstyrelsen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Som en följd av det här, nästan fem år senare, har man fortfarande bra koll på ekonomin, säger kommunstyrelsens ordförande Kim Jordas, SFP. Regeringens nyckfullhet gör det å andra sidan svårare att planera budgeten.

– Det svåra den här gången var att det kom så plötsliga och radikala signaler från statsmaktens sida. Det kom ännu i sista stund nya besked gällande statsandelarna, säger Jordas.

Investeringarna uppgår till fyra miljoner euro under 2024, av vilka tre miljoner går till avloppsreningsverket. Det är en investering som måste göras nu då det gamla reningsverket gjort sitt.

Träbyggnad och ett metallstängsel i ett mörkt vinterlandskap.
Bildtext I Lappträsk är man beredda att börja bygga på det nya reningsverket bara miljötillstånden godkänts. Det kommer att kosta kommunen tre miljoner under 2024 och en miljon under 2025. Arkivbild från det gamla reningsverket.
Bild: Milena Hackman / Yle

Några mindre investeringar skjuts på framtiden.

Drömmen om att bygga en ny tvåspråkig skola i Lappträsk lever också ännu kvar.

– Vi har reserverat ett litet anslag i nästa års budget för att utreda saken. Men inget beslut är fattat, det beror på vad utredningen kommer fram till, säger Jordas.

lek på skolgård
Bildtext Politikerna drömmer om en ny skola inom de närmaste åren. Arkivbild från Kapellby skola.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Regeringen har meddelat att kommunerna ska räkna med mindre statsandelar också under 2025-27. Det betyder att kommunernas spelutrymme krymper.

– Vi vill eftersträva att ha ekonomin på samma nivå under de kommande åren, men vi måste återkomma till saken närmare, säger Jordas.

Personalkostnaderna är den största utgiftsposten i kommunen, och den ökar i år igen på grund av höjningar som bestämts om i kollektivavtalen.

Samtidigt skulle kommunen behöva anställa mera personal inom småbarnspedagogiken. Lappträsk är i samma situation som de andra kommunerna i södra Finland och letar efter personal med ljus och lykta, enligt Jordas.

Ett urval av folkdräkterna som kom på lufta folkdräkten-picknicken i Lappträsk.
Bildtext År 2025 fyller Lappträsk 450 år och det börjar vara dags att planera festligheterna. Kanske blir det folkdräktsfest i Klockarparken? Kim Jordas vill inte ännu avslöja några planer. Arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

I ett pressmeddelande redogör kommunen för att de förväntar sig få in 5,2 miljoner euro i skatteintäkter och 2,5 miljoner i statsandelar.

Lappträsks lånebestånd har minskat under de senaste åren, men nu stiger det åter i och med lånet för reningsverket.

Kommunfullmäktige ska ännu godkänna budgeten på sitt möte den 13 december.

Diskussion om artikeln