Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tre års fängelse för radhusbrännaren i Sibbo

En brandbil syns i förgrunden till höger. Till vänster står tre brandmän med ryggen mot kameran. I bakgrunden syns ytterligare en brandbil och ett hus längre bort.
Bildtext En Nickbybo riskerade sitt eget och flera andra personers liv när han tände på sin bostad. Arkivbild.
Bild: Yle / Matias Väänänen

Mannen som brände upp ett radhus i Sibbo för fyra år sedan har fått sin dom.

Östra Nylands tingsrätt dömde mannen till tre års och två månaders ovillkorligt fängelse för grov skadegörelse. Dessutom ska mannen betala över 415 000 euro till olika försäkringsbolag för skadorna han orsakat.

Som tur klarade sig alla i huset helskinnade ur branden, men det fanns potential för en större katastrof. Enligt tingsrätten riskerade mannen flera personers liv och hälsa då han tände på sin egen lägenhet i ett radhus i Nickby den 8 november 2019.

Den dömde ringde nödnumret två gånger strax efter midnatt under brandnatten. Under det första samtalet förvarnade han om att han funderat på att sätta eld på sin bostad. I det andra samtalet meddelade han att elden var lös.

Elden spred sig snabbt. Radhusets alla fem bostäder totalförstördes i branden och invånarna förlorade alla sina ägodelar. Dessutom fanns det risk för att elden skulle ha kunnat spridas till radhuset intill.

Den dömde och tre andra invånare evakuerades. Två av dem låg och sov när branden började.

Den dömde mannen säger själv att han inte minns något av händelsen eftersom han var så berusad.

Domen kan ännu överklagas.

Diskussion om artikeln