Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Chyde i Hangö gör om gamla villor till nya attraktiva fritidsbostäder

Jan-Erik Chydenius står utomhus.
Bildtext Byggherren Jan-Erik Chydenius i Hangö ser med tillförsikt på framtiden trots dåliga tider i byggnadsbranschen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Byggaren Jan-Erik ”Chyde” Chydenius har totalrenoverat närmare 30 gamla villor i Hangö under knappt 20 års tid. Affärerna har gått bra, men hans nya utmaning är nya stadsdelen Drottningberg.

Han är mannen som alla i Hangö känner som Chyde. Nämligen byggherren Jan-Erik Chydenius, som har lämnat en hel del avtryck i Hangö under de senaste 15–20 åren.

Affärsidén har gått ut på att köpa upp gamla villor i staden, totalrenovera dem och sedan sälja dem. Ofta har köparna varit personer som kommer bortifrån och som vill äga ett problemfritt hus och vistas i semesterstaden Hangö.

Jan-Erik "Chyde" Chydenius: "Alla mina drygt 90 lägenheter kommer att byggas på Drottningberg"

39:44

Villorna är hans passion

För Chydenius och hans hustru Elina Seikku är det inte enbart frågan om business.

– Jag har nog fått smak för bevarandet av gamla hus av min mamma. Hon var aktivt med i en rörelse som ville bevara gamla byggnader i Åbo i tiden, berättar Chydenius.

Maumau huset i Hangö.
Bildtext I förgrunden Villa Greta och bakom det före detta militärsjukhuset Mau Mau, två hus som Chydenius byggt om. Bilden är från 2017.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Villa Lundmark, Villa Greta, Villa Valio, Villa Musica, Belinda, Pepparkakshuset med lilla Gömman på gården, Villa Feldt; ja listan på Hangöhus som genomgått en ansiktslyftning på initiativ av Chyde Invest är lång.

– Vårt eget hus Lyckebo hade jag tittat på länge. Plötsligt sålde Hangö stad husen här på Kråkudden på auktion och vi hade tur, villan blev vår, berättar Chydenius.

Den rosa villan vid havet var bostad för två fiskarfamiljer i tiden. Också den har genomgått en totalsanering, men behållit sin gamla charm från 1930-talet.

Drottningberg blev följande steg

Försvarets byggnad Mau-Mau vid Högbergsgatan var mer än bara en villa. Här skapades 26 nya lägenheter i den före detta garnisonen.

Efter det har Chyde och Elina tagit ännu ett nytt steg. Hälften av lägenheterna som byggs i nya hus på Drottningberg i Hangö ägs av Chyde Invest.

– 20 lägenheter är klara och enligt planen blir det ytterligare över 70 lägenheter, berättar Chydenius.

– Men just nu måste vi bara ta det hela med ro. Läget i byggbranschen är inte bra, men vi har sett nedgångar i Finland förut. Allt som är planerat för Drottningberg kommer också att förverkligas, säger Jan-Erik Chydenius.

Trevåningshus i vit panel med många glasbalkonger.
Bildtext De första husen som byggdes på Drottningberg i Hangö. Fotat i april 2023.
Bild: Marica Hildén / Yle

Diskussion om artikeln