Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Finland kan säkra avancemang i snöigt Åbo – klarar sig landslaget utan nyckelduon på mittfältet?

Uppdaterad 30.11.2023 18:28.

Fem minusgrader, snö och en kvällsmatch på konstgräs – kunde hemmafavören ens bli större för Finland, som ska ta sig an underpresterande Rumänien i fotbollens Nations League? Svaret är ja, för viktiga spelare går skadade.

Tolv minusgrader, känns som -20.

Finlands novemberväder har varit av det kyligare slaget, och vintertemperaturerna var påtagliga då Finland körde i gång träningspassen inför matchen mot Rumänien. Linda Sällström tyckte att de arktiskt rustade lagkamraterna såg ut som bankrånare.

Kvällens dust – i en gnutta mer humana temperaturer – kan föra landslaget till fotbollens finrum: A-ligan i Nations League. Det skulle också betyda ett gynnsamt utgångsläge i EM-kvalet som börjar i april.

Tre poäng duger garanterat för avancemang, och det är också väntevärdet i matchen. Rumänien har vadat i gyttja i höst och parkerar på jumboplats i B2-gruppen, som Finland suveränt toppar.

Om marginalen ner till Slovakien, som möter Kroatien, är fyra poäng eller mer efter kvällens match är det klappat och klart.

Läget i grupp B2
LagMålskillnadPoäng
Finland+1012
Slovakien+17
Kroatien-83
Rumänien-31

Finland borde vinna över Rumänien med större siffror än senast. I september skrevs slutresultatet 1–0 till Finland och tränaren Marko Saloranta sågade spelunderlaget.

Kalla det karma om ni vill, för hemmafavören kommer att spela en större roll än vanligt: De rumänska spelarna vet inte hur en boll beter sig på ett konstgräsplan i minusgrader.

Och för spelarna gäller det att ta till alla knep för att hålla värmen.

– Väntan på bytesbänken kommer att kännas lite längre än vanligt, säger ligaspelaren Minea Lassas, som är Yle Sportens expert i tv-sändningen.

Avbräcken har duggat tätt

På tal om ligaspelare: Hela sex stycken lirare som håller till i Finlands Nationella liga finns med i den blåvita truppen. Det är dubbelt fler än vanligt.

Orsaken? Skadebekymren har varit många.

Joanna Tynnilä har brutit handen och Tiia Peltonen dras med ryggproblem. Mest oroande är faktumet att Spurs startspelare Eveliina Summanen och Olga Ahtinen också tvingats lämna återbud.

Dags för andra att stiga fram.

Om matchen verkar avgjord i andra halvlek kan KuPS Aada Nurmi, Ilves Tuuli Viinikka eller HJK:s Lotta Lindström få ta sina första steg i den blåvita landslagsdressen.

– Förhoppningsvis ser vi en ny A-landslagsdebut under den kommande veckan, säger Lassas.

HJK:s Lotta Lindström på språng mot målet.
Bildtext Lotta Lindström pangade in 17 ligamål i år – flest av alla. Ska hon få chansen mot Rumänien?
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Fortsätter Finland hålla nollan?

På tisdag är det dags att knyta ihop Nations League-säcken borta mot Slovakien. Det blir också slutpunkten för det mest framgångsrika landslagsåret någonsin, sett till matchresultat.

Finland har stått för en massaker av mediokra motståndare. Vunnit 10 av 11 matcher, pangat in 32 mål och bara släppt in 4.

I Nations League är målskillnaden hittills 10–0.

Finlands landskamper 2023

Kroatien–Finland 1–4

Finland–Ungern 8–0

Finland–Rumänien 4–0

Slovakien–Finland 0–1

Slovakien–Finland 0–2

Island–Finland 1–2

Finland–Skottland 1–2

Finland–Slovakien 4–0 (Nations League)

Rumänien–Finland 0–1 (Nations League)

Finland–Kroatien 3–0 (Nations League)

Kroatien–Finland 2–0 (Nations League)

Nu gäller det att njuta. Nästa år kommer segrarna inte att dugga lika tätt.

Finland–Rumänien startar klockan 18.45 i Åbo. Sebastian Backman kommenterar på svenska tillsammans med Minea Lassas.

FIN - ROU (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln