Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henriksson om beslutet att stänga östgränsen: ”Kom med lite kort varsel”

Uppdaterad 29.11.2023 06:38.
Tuomo Aslak Juuso i samedräkt tillsammans med Anna-Maja Henriksson i samisk festlokal.
Bildtext Anna-Maja Henriksson (SFP) med Sametingets ordförande Tuomo Aslak Juuso (SFP) i Enare.
Bild: Sáárá Seipiharju / Yle

Regeringen sammankallades så hastigt att SFP inte hann med från Sametingets jubileum i Enare. Men beslutet om gränsstängning var nödvändigt nu, säger både SFP och justitiekanslern.

– Det kom med lite kort varsel det här beslutsförslaget. Men det är nödvändigt för rikets säkerhet.

Det säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson om regeringens blixtinkallade möte och därpå följande presskonferens för att stänga den sista gränsstationen på landgränsen mot Ryssland.

På måndagen åkte SFP-ordföranden med följe till den nordligaste gränsstationen Raja-Jooseppi och vidare till Sametingets festligheter i Enare som hölls på tisdagen.

På tisdag förmiddag blixtinkallades också regeringen till ett extra statsrådssammanträde för att slå fast stängningen av också den sista gränsstationen.

Det brådskade, så man kunde inte vänta till onsdagen då SFP-ministrarna igen var i Helsingfors.

Hemlig information krävde snabba beslut

SFP-ordförande Henriksson hade kontakt med både statsministern och Justitiekanslern och gav klarsignal från Enare före beslutet. Hon fick information som visade att beslutet nu kan anses nödvändigt.

Beslutet bygger delvis på hemligstämplad underrättelseinformation som tvingade fram snabba åtgärder, trots att antalet asylsökare har minskat de senaste dagarna.

I en tv-intervju på tisdag kväll talade inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) också om potentiella miljoner resenärer från länder i Afrika som lockas med asyl i Finland, via Ryssland.

Så sent som på måndagen sa statsminister Orpo att alla partier har varit informerade och hela tiden med i beslutsfattandet om de här frågorna. Ändå kommer det här beslutet med ingen dags varsel när SFP är borta från Helsingfors?

– Det inte gick att ta sig ner från Enare till Helsingfors med så kort varsel, konstaterar Anna-Maja Henriksson, men framför det inte som någon kritik.

I stället satt hon i telefon med både statsministern och Justitiekanslern för att få underlaget till beslutet – som SFP:s ministergrupp sedan kunde godkänna. Hon nämner inte att hon skulle ha haft några samtal med inrikesminister Mari Rantanen.

Men fanns det då sådan ny information som gjorde det nödvändigt att akut fatta det här beslutet på så kort varsel?

– Säkerhets- och gränsmyndigheter har gjort bedömningen att det var akut nödvändigt att fatta beslut på kort varsel. Därför kunde SFP omfatta det fast man var borta från själva mötet, konstaterar Henriksson.

– Alltid där rikets säkerhet kräver det så behöver man vara i beredskap, oberoende om man råkar befinna sig i Helsingfors eller någon annanstans.

Henriksson betonar att alla finländska gränsstationer inte är stängda, bara de som ligger på landgränsen mot Ryssland. Därmed är det inte helt omöjligt att söka asyl för dem som verkligen behöver det, till exempel ryssar som försöker lämna landet.

”Nödvändigt beslut för att ändra Rysslands beteende”

Henriksson hoppas att Ryssland nu ska börja ändra sitt beteende, i stället för att medvetet föra människor till Finlands gräns.

– Och det finns inga tecken på att de skulle ha ändrat det beteendet. Därför är det här beslutet i den här situationen nödvändigt.

Liksom statsminister Orpo hoppas Henriksson att situationen ska normaliseras så fort som möjligt så man kan öppna gränsövergångarna till öst så fort det är möjligt, förhoppningsvis väldigt snart.

Beslutet att hålla Raja-Jooseppi stängt är i kraft i maximalt två veckor, påpekar Anna-Maja Henriksson. Det kanske gjorde beslutet lättare också för SFP, trots att det är en exceptionell åtgärd.

Hon vill inte spekulera om vad som händer efter två veckor.

- Nu ska vi försöka koncentrera oss på att få vår östra granne att inse att man inte kan bete sig så här mot ett annat land, säger Anna-Maja Henriksson.

SFP hann inte med på gränsbeslut - men accepterar stängning

4:00
SFP-ministrarna hann inte med på regeringens gränsbeslut - men accepterar stängningen