Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olkiluoto 3 ligger nere, likt annat nordiskt kärnkraftverk – leder till dyr el

Uppdaterad 29.11.2023 21:41.
Människor i reflexvästar inne i en turbinsal tittar på saker och bär på väskor.
Bildtext En bild tagen inne i turbinsalen i Olkiuoto 3 i maj 2023.
Bild: Jari Pelkonen / Yle

Elektriciteten är dyr i Finland på onsdagskvällen och torsdagsförmiddagen på grund av fel i två olika kärnkraftverk. Elproduktionen vid Olkiluoto 3 ska emellertid återupptas ännu under onsdagen, uppger Industrins Kraft i ett pressmeddelande.

Elproduktionen vid Europas största kärnreaktor Olkiluoto 3 avbröts klockan 13.35 på onsdagen med anledning av ett pågående test.

Olkiluoto 3 har en kapacitet på 1 600 megawatt, men på grund av testet kördes reaktorn med halv effekt.

Klockan 19 på onsdagskvällen ligger elpriset på 31 cent per kilowattimme. Natten till torsdag är priset lägre för att stiga på nytt från och med morgonen. Klockan 11 på torsdag kostar elektriciteten 29,4 cent per kilowattimme.

Nätverksfel ledde till automatiskt stopp

I ett pressmeddelande vid 19.30-tiden på onsdagskvällen uppger Industrins Kraft att elproduktionen vid Olkiluoto 3 ska komma i gång ännu under onsdagen.

Under testet uppstod ett nätverksfel i turbinanläggningen, vilket ledde till att kärnreaktorns skyddsmekanismer aktiverades och elproduktionen upphörde automatiskt, enligt Industrins Kraft.

En närmare analys av det som hänt kommer att färdigställas senare. Incidenten hade ingen inverkan på kärnsäkerheten, står det i pressmeddelandet.

Produktionsstopp också i Sverige

Tidigare på onsdagen rapporterade svenska medier att elproduktionen vid Ringhals 4 stoppats. Produktionsstoppet vid Ringhals innebär att 1 130 megawatt plötsligt försvann från den nordiska elmarknaden.

Orsaken till produktionsstoppet som inträffade i natt är oklar. Anna Collin, presschef på Ringhals, har sagt till SVT att säkerhetssystemen drog igång som de ska. Det kom en felsignal från en av reaktorns tre ånggeneratorer.

Ett utdraget produktionsstopp skulle kunna påverka elpriset även i Finland. Direktör Pekka Salomaa vid Energiindustrin i Finland bedömer att produktionen vid reaktorn kommer att ligga nere åtminstone onsdag–torsdag.

– Ofta kan ett felmeddelande av det här slaget betyda att läget håller i sig några dagar.

På den nordiska elbörsen Nordpool slås elpriserna fast eftermiddagen innan. Då klarnar det vilken inverkan produktionsstoppet har på elpriset.

Vindkraften förutspås producera mindre på torsdag än onsdag.

Texten uppdateras.