Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trafikmärke bucklade bilen – privatperson får skadestånd av Vasa stad

Trafikerad korsning i vintrigt väglag
Bildtext Föraren stod med sin personbil och väntade på grönt ljus här på Skolhusgatan när ett trafikljus föll ner i hens bil i somras.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Vid 20.30-tiden onsdag 19 juli i somras föll ett trafikmärke ner på en personbil som stod och väntade på grönt ljus i korsningen Skolhusgatan och Vasaesplanaden i Vasa. Föraren sökte ersättning och fick det av Vasa stad.

Det var ett dåligt fastsatt trafikmärke som föll ner på taket på bilen stod på Skolhusgatan. Bilens tak bucklades och enligt en verkstad skulle det kosta 1 505,72 att reparera. Det är också den summan som ägaren ansökte om av Vasa stad och sedermera också fick.

Vid tidpunkten för olyckan höll staden på med asfalteringsarbeten och hade lagt ut tillfälliga vägmärken. Just det märke som föll ner på bilen var fastlagt med isoleringstejp i den vägskylt som går över Skolhusgatan.

I utredningen konstaterar underhållsingenjör Mika Ketonen på stadens kommunteknik att tillfälliga vägmärken sätts fast så hårt att tejpen inte kan lossna av sig själv. Då staden kom för att hämta vägmärket låg det liggande på trottoaren.

Ett motsvarande fall kom till stadens kännedom i slutet av juli och därför misstänker staden ofog. Någon har helt enkelt rört sig i området och tagit ner tillfälliga vägmärken

Staden konstaterar att stadigvarande trafikmärken inte sätts fast med tejp men oavsett om det är ett tillfälligt eller ett konstant märke måste utgångspunkten vara att det inte ska falla ner och orsaka skada.

”Det kan inte anses ha varit oförutsägbart för staden att ett tejpat vägmärke lättare kan lossna, falla och orsaka skada”, konstaterar staden i beslutet på ansökan om ersättningsanspråk.

Diskussion om artikeln