Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens avslöjande bekräftat – nya FSI-basen Thomas Blomqvist välkomnar kritiken: ”Vi ska fundera öppet om vi kan göra något bättre”

Uppdaterad 30.11.2023 10:03.
Thomas Blomqvist poserar.
Bildtext Thomas Blomqvist har vunnit guld i FSS-mästerskapen i klassen herrar 20 år.
Bild: Christian Vuojärvi / Yle

Det var ett odramatiskt höstmöte. Finlands Svenska Idrott valde Thomas Blomqvist till ny ordförande. Den nye FSI-basen tänker inledningsvis lära känna de anställda och föreningarna i Svenskfinland.

Precis som Yle Sporten avslöjade redan i tisdags så valdes den förre riksdagsledamoten och ministern Thomas Blomqvist (SFP) till ny ordförande för Finlands Svenska Idrott under förbundets årsmöte i kväll. Valet var enhälligt då Blomqvist inte hade någon motkandidat.

Han efterträder riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP) som inte längre ställde sig till förfogande efter sin tvååriga mandatperiod.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av idrott. Jag har idrottat som ung och en bit in på vuxen ålder. Nu på senare år har jag motionerat och varit involverad i mina barns idrott. Det var väldigt lätt att tacka ja då jag fick frågan. Jag är tacksam över möjligheten, säger Blomqvist.

– Jag vill inledningvis jobba med styrelsen och bekanta mig med de anställda, men också med verksamheten i föreningarna i Svenskfinland fast det inte är FSI:s primära uppdrag – vi jobbar ju främst för medlemsförbunden.

Då Yle Sporten intervjuar honom betonar han flera gånger betydelsen av att folk inspireras att röra på sig.

– Då jag i min barndom hade sett en idrottstävling så gick jag ut och hoppade längd, stötte kula och sprang 3 000 meter hinder efter att ha Tapio Kantanen vunnit något lopp. Vi behöver toppidrotten också. Dels som underhållning och dels för att inspirera både unga och äldre att satsa på idrott.

Thomas Blomqvist gratuleras av Henrika Backlund.
Bildtext FSI:s generalsekreterare Henrika Backlund gratulerade den nyvalde ordföranden. Mikko Ollikainen (i mitten) tackade för sig efter två år på posten.
Bild: Christian Vuojärvi / Yle

Välkomnar kritiska synpunkter

Thomas Blomqvist tar över ordförandeklubban i ett utmanande läge. Yle Sportens kartläggning visar att det finns ett visst missnöje bland medlemsförbunden med centralorganisationen FSI. Kritiken går ut på att själva idrotten har nedprioriterats till förmån för jämställdhetsfrågor och inkluderande idrott.

Ett gemensamt tema i uttalandena är att det finns ett stort behov av stöd för föreningsverksamheten och själva idrotten i Svenskfinland.

– Jag säger som generalsekreterare Henrika Backlund: Jämställdhet, jämlikhet och rättvisa möjligheter för alla att delta ska vara en så naturlig del av all verksamhet i alla föreningar att man på sikt inte ska behöva lägga särskild fokus på de frågorna. För att nå dit behövs punktinsatser. Det ska vara intressant, roligt och inspirerade att syssla med idrott och det ska vi ha i fokus. Det ska vara möjligt för alla. Oberoende av kön, etnicitet eller samhällsklass.

Till saken hör att väldigt få inom den finlandssvenska idrottsscenen ville uttala sig offentligt om FSI. Framför allt de som ifrågasätter prioriteringarna. Den nyvalde ordföranden poängterar att han välkomnar kritiska synpunkter.

– En bra ledstjärna som jag vill hålla fast vid är att man ska vara öppen för kritik. Vi ska ta emot kritiken och därefter diskutera och fundera öppet om vi borde göra något på ett bättre sätt.

Hur finansieras FSI i framtiden?

De splittrade åsikterna om vad FSI ska stå för är bara ett av de ärenden som landar på Thomas Blomqvist bord under hans sejour som ordförande. Ett annat är finansieringen.

FSI och de övriga finländska idrottsorganisationerna kan ha ett stort problem i sina händer i framtiden. Ett problem som kan hota omfattningen av verksamheten.

FSI är starkt beroende av statsbidrag. Budgeten för 2024 uppgår till 1,55 miljoner euro och merparten av intäkterna kommer via statsbudgeten (1,1 miljoner euro) och från fonder och stiftelser (drygt 400 000 euro).

Det statliga understödet till FSI handlar i mångt och mycket handlar om pengar från Veikkaus. Men det nationella tipsbolagets monopolställning är föremål för diskussion i riksdagen och om politikerna väljer att skrota monopolet kommer penningkranarna från Veikkaus att strypas.

– En av de saker jag är nöjd med i det nuvarande regeringsprogrammet är att man har insett vikten av motion och idrott. Hur mycket det betyder i euro återstår att se. Nu är det vår sak att understryka vikten av det behövs pengar för att föreningar och förbund ska kunna fungera.

Ett sätt att täppa det tapp som de eventuellt minskade statsunderstöden innebär är att skaffa mer extern finansiering. Via exempelvis samarbete med företag. Men sponsormarknaden är oerhört tuff då de ekonomiska utsikterna är kärva.

– Finansieringen av idrotten är jätteutmanande. Jag har inget trollspö som fixar pengar åt föreningar eller åt idrotten i Svenskfinland.

FSS-mästare som junior

Thomas Blomqvisrt är mest känd från sin tid i riksdagen. Han fungerade som riksdagsledamot i 16 år, från 2007 till 2023. Han var minister för nordiskt samarbete och jämställdhet 2019–2023.

Hans främsta idrottsliga meriter har kommit i skidspåren.

– Min idrottsliga meritförteckning är inte särdeles imponerande, säger han och skrattar.

– Idrotten och tävlingar var en viktig del av mitt liv ändå från barndomen tills jag var 27–28 år. Det säger kanske inte så mycket men jag har vunnit guld i de finlandssvenska skidmästerskapen på 30 kilometer i klassen herrar under 20 år. Jag klarade mig hyfsat som senior men nivån inom FSS var stenhård med Johan Lind i spetsen så några medaljer blev det inte i vuxen ålder.

Numera håller han i gång som aktiv motionsåkare. Han har deltagit i långlopp som Vasaloppet och Marcialonga.

– Den blygsamma satsning som jag gjorde på skidåkningen är den bästa investering jag någonsin har gjort. Den har jag haft glädje av hela livet.

Den 58-årige Blomqvist bor i Tenala i västra Nyland.

Finlands Svenska Idrotts ordförande genom tiderna

Thomas Blomqvist 2023–
Mikko Ollikainen 2021–2023
Håkan Nystrand 2016–2020
Jan-Erik Enestam 2011–2015
Carl-Olaf Homén 2008–2010
Mikael Ingberg 2004–2007
Kitty Seppälä 2001–2003
Roger Turku 1996–2000
Björn Federley 1990–1996
Magnus Ståhberg 1982–1989
Nils-Erik Nyman 1973–1981
Birger Lönnberg 1970–1972
Erik Åström 1967–1969
Bo Palmgren 1958–1966
Johan Otto Söderhjelm 1945–1957

Diskussion om artikeln