Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ett år med H-huset vid Vasa centralsjukhus – personalen: ”Lite kaotiskt i början men blivit bättre och bättre”

En kvinna i sjukskötarkläder, en kvinna i vanliga kläder och en man i läkarkläder står i en ljus aula.
Bildtext Ulrika Nyman, sjukskötare, Marlene Vägar, avdelningsskötare inom primärvården och Pasi Kokkonen, ansvarig läkare, säger alla tre att första året gått över förväntan.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Bättre än förväntat, tycker avdelningsskötaren Marlene Vägar att första året i H-huset gått. Tanken att spara tid för personalen genom att samla primärvården i samma hus, har också lyckats enligt henne.

Det har snart gått ett år sedan H-huset vid Vasa centralsjukhus slog upp sina dörrar den 13 december 2022. Då flyttade bland annat alla Vasas hälsostationer dit, och lite senare följde även bland annat flera vårdavdelningar, psykiatrin och dialys.

– I början var det nog lite, vad ska vi säga, kaotiskt att hitta allting och få allting på plats. Men det gick ganska snabbt. Redan mot våren och sommaren märkte vi att vi började ha strukturer och vi började hitta våra arbetssätt, säger Marlene Vägar, avdelningsskötare inom primärvården.

Vägare sade för ett år sedan att tanken att samla all primärvård i Vasa under ett och samma tak är menat att spara tid och resurser i och med att allt finns nära till hands. Något som också har blivit verklighet för personalen, enligt Vägar.

– För personalen sparar det nog tid. Nu är alla samlade på samma hälsostation, de är inte ute i periferin. Speciellt om någon är sjuk så får vi det enkelt pusslat. Det märks inte fast vi har bort åtta skötare. Vi kan sköta alla patienter och vi behöver inte göra så många avbokningar.

Vägar hoppas och tror också att H-huset underlättat för patienterna i och med att de direkt kan få tid till läkare på plats och även kunna gå akut till fysioterapi, röntgen och laboratoriebesök.

Speciellt om någon är sjuk så får vi det enkelt pusslat. Det märks inte fast vi har bort åtta skötare

Marlene Vägar

All primärvård i Vasa finns ändå inte i H-huset, utan bland annat barn- och mödrarådgivningen och en del av fysioterapin finns ännu i Dammbrunnen.

- Och så renoverar de ju ännu laboratoriet här på centralsjukhuset. Så vanliga labbprov måste man ännu åka till Vasaesplanaden för att ta, säger Vägar.

”Lättare att vi har läkare på samma plats hela tiden”

Även ansvariga läkaren Pasi Kokkonen tycker året i H-huset gått bra.

– Jag tycker att det är mycket lättare att vi har läkare här på samma plats hela tiden. Eftersom vi tidigare hade små hälsocentraler och om någon läkare var sjuk så var det en liten katastrof där. Det är lättare nu, säger Kokkonen.

Sjukskötaren Ulrika Nyman säger att hon är väldigt nöjd med de nya fina utrymmena och hon gillar också att arbetsgemenskapen blivit större.

– Det gör att man som sjukskötare lättare kan konsultera kollegor eller läkare. Man har alltid har någon att fråga, det är positivt.

Att hitta rätt som patient i ett så stort och nytt hus är inte alltid det lättaste, men enligt Vägar har det ändå inte kommit så många klagomål kring det. Nyman vill lyfta fram servicerådgivarna och de frivilliga som hjälpt till.

– Vi har jättefina servicerådgivare som visar runt här som kommer emot i dörren när man kommer in till H-huset. Och de kan vid behov också följa en till den plats där man ska ha mottagning eller ska på besök, säger Nyman.

Man har alltid har någon att fråga, det är positivt

Ulrika Nyman

Utmaningar med nya system kvarstår

Även om Vägar tycker att flytten till H-huset har gått bättre än förväntat kvarstår en del utmaningar vad gäller alla nya system. Som till exempel att patienterna får nummer och inte ropas in med namn längre.

– Det finns utmaningar hela tiden. Att någonting fallerar eller något program som inte fungerar som det ska, eller har vi inte bra nät i huset så påverkar det. Men som tur är så har vi ju våra röster som vi kan använda och kalla in på namn i så fall.

Vägar hoppas också att fler ska ringa till den digitala kundservicen för att boka tid, innan man kommer till H-huset, eftersom det underlättar och minskar på köbildningen. Men hon påpekar också att tiden man får är ungefärlig, eftersom det kan komma mer akuta fall som går före.

– Kommer det någon akut, med hjärtproblem och allting, så klart vi måste sköta dem färdigt först. Så då måste man sitta och vänta, men man blir omskött, säger Vägar.

Vägar säger att också de som kommer utan bokad tid blir omskötta, men att det kan dröja längre än om man har ringt i förväg.

Bättre balans mellan olika områden i Vasa nu

Ansvarige läkaren Kokkonen säger också att de ännu måste förbättra processerna vad gäller akutpatienter, även om det har blivit bättre.

– Tidigare hade vi det problemet att vi hade vissa områden som var ganska belastade, och det fanns inte tider där. Det var inte i balans i hela området i Vasa. Så nu är det mycket bättre situation med tider och det finns inte någon obalans.

Så det är ett problem att vi har många nyligen utexaminerade läkare som jobbar här som kommer och går och inte stannar här så lång tid

Pasi Kokkonen

Och den ständiga läkarbristen har inte H-huset heller kunnat råda bot på.

– Den senaste tiden har många erfarna läkare gått i pension. Så det är ett problem att vi har många nyligen utexaminerade läkare som jobbar här som kommer och går och inte stannar här så lång tid, säger Kokkonen.

Till sist finns det även ett positivt problem med H-huset, och det är att personalen samlar på sig en hel del steg när de går mellan avdelningarna i det stora H-huset.

– Ja man får ju förstås räkna med det när man kommer till jobbet, att det tar en liten stund att förflytta sig mellan omklädningsrum och arbetsplats. Men jag tycker att vi ska ta det som motion på jobbet, säger Nyman.

– Ja och från en läkares syn är det bara bra saker, tillägger Kokkonen.

Ett år med H-huset vid VCS – personalen: Lite kaotiskt i början men blivit bättre och bättre

15:16

Diskussion om artikeln