Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pingviner och isbjörnar behöver framsteg i klimatförhandlingarna

Känner pingviner och isbjörnar klimatångest? Klimatmötet i Dubai är i vilket fall som helst livsviktigt för isbjörnar också.

Vi reagerar för långsamt på klimatförändringen. Det säger Antje Boetius, marinbiolog och professor, inför klimatmötet i Dubai.

– Om vi fortsätter i vår nuvarande riktning i fråga om utsläpp av klimatgaser kommer vi att gå långt över två grader. Så vi är för långsamma, slår Antje Boetius fast.

Det är det budskapet vetenskapen har att ge till klimatmötet COP28 i Dubai.

Boetius vet var hon talar om. Hon är marinbiolog och professor samt chef för det tyska polarforskningsinstitutet Alfred Wegener-institutet.

Men hon lyfter fram en annan aspekt av att världens länder samlas för att tala om den förändring som pågår.

– Många länder deltar [i mötet] och rapporterar vad de har upplevt, hur deras medborgare redan har förlorat sina hem, sina liv, har orsakats skador, säger den tyska professorn.

Enligt Antje Boetius kommer COP28 sannolikt mer än något tidigare klimatmöte att handla om den upplevelse av orättvisa som finns hos dem som i dagsläget känner av följderna av klimatkrisen i sina länder samtidigt som de vet att de har haft ett mycket litet CO²-avtryck hittills.

– Jag pratar till exempel om regioner som Bangladesh, Pakistan. Jag talar för regioner i Himalaya, bergsregionerna, säger hon, fast hennes eget specialområde för henne till polartrakterna.

Vartannat år reser forskare från Boetius arbetsgivare, Alfred Wegener-institutet i Tyskland, till Arktis för att se hur den arktiska miljön har förändrats. Och efter att sommaren 2023 globalt var den varmaste som uppmätts är förändringen det enda konstanta.

Isen smälter kring nordpolen och havsisen i Antarktis har också minskat snabbare än man hade väntat sig. Det är dåliga nyheter för isbjörnar i norr och pingviner i söder.

– Den stora tvistefrågan inom klimat- och polarforskningen just nu är varför går processen plötsligt så fort i Antarktis? Kommer den här trenden att fortsätta?

Boetius oroar sig för att havsisen faktiskt ska fortsätta smälta i samma takt som nu.

Antje Boetius är oroad över den snabba utvecklingen i Antarktis. - Spela upp på Arenan

– Vad kan vi göra för att förhindra det?

Den frågan är det meningen att COP28 ska svara på.