Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland och Sverige stannade hemma då nordiska fotbollsförbund åkte till Qatar – Norges ordförande: ”Vi ville ha med alla”

Lise Klaveness blir intervjuad.
Bildtext Lise Klaveness har varit vokal i kritiken mot Fifa.
Bild: EPA-EFE / MIGUEL A. LOPES

Just nu är Norge och Danmark i Qatar – för att granska läget ett år efter fotbolls-VM. Lise Klaveness säger att Sverige tackade nej till resan och Finland valde också att avstå.

Norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness har varit bland de mest högljudda i kritiken mot det internationella fotbollsförbundet Fifa och VM i Qatar förra året.

Just nu är hon i Qatar som Norges representant på en uppföljningsresa. Under resan ska man bland annat titta på om Qatar har utvecklats då det gäller mänskliga rättigheter.

På resan har Klaveness sällskap av representanter från det danska fotbollsförbundet. Däremot är Sverige inte med, rapporterar Fotbollskanalen i dag.

– Sverige tackade nej. De ville inte följa med, säger Klaveness.

Tillhör arbetsgrupp i Uefa

Tidigare i november meddelade Bollförbundets ordförande Ari Lahti i en intervju med Yle Sporten att Finland inte åker till Qatar.

– Finland har kommit fram till att vi inte behöver åka dit. Vi ska få en rapport om läget via våra nordiska kollegor i Norge och Danmark.

Klaveness säger till Fotbollskanalen att hon gärna hade sett flera deltagande länder.

– Vi ville ha med alla. Vi hoppas så klart att alla förbund tar ett stort ansvar kring de här frågorna, det är otroligt viktigt. Vi vill bygga allianser med andra förbund. Sådana här frågor kommer att dyka upp även i framtiden.

Finland tillhör en arbetsgrupp i Uefa där andra länder från nordvästra Europa ingår och den vägen vill man påverka i frågor som gäller exempelvis mänskliga rättigheter. Under hösten har åtminstone Nederländernas fotbollsförbund varit på återbesök i Qatar.

– Vi väntar också på Fifas egen rapport som är utlovad före årets slut. Det ska vara en mer formell efterhandsgranskning och utvärdering om hur allt har utvecklats, säger Lahti.

”Fifa försvann när VM var över”

Klaveness ger en bild av det hon har sett i Qatar.

– Personer som vi har träffat har det inte alls bra. Vi vill följa upp saker, bland annat mänskliga rättigheter som Fifa har lovat att följa upp. Fifa har inte lagt ner det jobb de lovade. De har tagit på sig att leverera en rapport kring en uppföljning från VM. Det var ett löfte att det jobbet skulle vara öppet att följa, men vi har inte sett något.

– Intrycket är att Fifa försvann när VM var över. Där är besvikelsen stor från oss.

Diskussion om artikeln