Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petri Vuorinen talar ut om turbulenta tiden i Honka och ägaren som inte brydde sig: ”Kom aldrig underfund med varför han satsar pengar på fotboll”

Petri Vuorinen tittar åt sidan.
Bildtext Enligt Petri Vuorinen blev Honkas aktionsradie på transfermarknaden begränsad i år.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Det har gått en månad sedan lönerna blev obetalda och Honka gick mot konkurs. Det var slutpunkten för ett rörigt år, säger sportchefen Petri Vuorinen. Han vittnar om en ägare som inte brydde sig.

November blev en nattsvart månad för Honka. På ett par veckor försvann Esbo från kartan i fotbollsligan.

Obetalda löner till spelare och ledare samt en icke-existerande informationsgång blev den offentliga slutbilden för en ligaklubb som gick i konkurs. Det är ändå bara en del av historien, berättar sportchefen Petri Vuorinen i en intervju med Yle Sporten.

Enligt Vuorinen startade 2023 med obetalda löner i januari och sedan fortsatte säsongen med klart mer strul än tidigare år från ägaren Färit Ainetdin.

– De värsta grejerna kom på hösten. I slutet av september, före cupfinalen, fick vi höra om brist på pengar från ägarhåll. Det var otaktiskt och riktigt dålig tajming att säga det då. Vi hade chansen att uppnå ett av våra mål för säsongen, spel i Europa till 2024.

– Nästa gång vi hade chansen att säkra en Europaplats, i playoff-finalen mot VPS i början av november, fick vi höra att lönerna blir obetalda.

När klarnade det för dig att det här inte går?

– Löner har blivit obetalda tidigare och då har det ändå ordnat sig på något sätt till slut, men om man tittar tillbaka fanns det en massa tecken på att det kan gå illa från sommaren och framåt. Men då lönerna blev obetalda i november och vi hade så viktiga matcher … Så gör man inte bara för att. Jag insåg det väldigt sent.

”Pågått ett bra tag”

Lagkaptenen Henri Aalto har riktat skarp kritik mot den totala bristen på information från ägarhåll. Vuorinen skriver under på det.

– Slutet var väldigt olyckligt, tråkigt och jävligt dåligt skött. Men vi vet ju egentligen inte hur illa det är. Jag kan inte tänka mig att ägaren vaknar en morgon och märker att det är illa. Det här har pågått ett bra tag.

– Så sent som i höst tog jag ett stort banklån och jag hade knappast tagit det om jag hade vetat vad som händer. Jag såg mig själv jobba länge i Honka.

Honka jublar mot HJK 2023.
Bildtext Honka tog klivet upp i fotbollsligan 2017 och slutade bland de fem första under fem av sex säsonger.
Bild: All Over Press / Emil Hansson

Ägaren Färit Ainetdin har kritiserats hårt för sina uttalanden i en intervju med Länsiväylä i november. Han ska ha pengarna för att betala lönerna, men vägrade och tvingade personalen till lönegarantin för att få ut sin lön.

– Den här typen av konstiga kommentarer har man hört under flera år, men jag vet inte vad som ligger bakom allt. Får vi höra allt? Jag vet inte. Blir det utredningar? Ingen aning. Det enda jag vet är att det tog slut.

Vilken är din uppfattning, har ägaren velat satsa på Honka?

– Om jag är helt ärlig så har jag inte kommit underfund med varför han satsar pengar på fotbollen. I mina ögon är han en affärsman. Han har byggt upp idrottsparken i Hagalund på ett bra sätt, men med det här slutet blev allt ett enda stort frågetecken.

Bad ägaren att förklara sig för spelarna

Vuorinen säger att managern Hexi Arteva, som ledde den sportsliga verksamheten tills han sa upp sig i november, förde dialogen med Ainetdin. Vuorinens kontakt med ägaren ska ha begränsats till några möten under årens lopp och sporadiska telefonsamtal.

Ett sådant samtal ska ha skett då Honka sjöng på sista refrängen i november.

– Han frågade vad jag tycker att han ska göra. Jag sa att han borde komma till omklädningsrummet och berätta för spelarna vad som pågår. Enligt mig är det en ledares enda sätt att agera då det går riktigt illa. Jag hade ingen information om vad som pågick, jag var arg och skällde.

– Han sa bara nej och konstaterade att jag, Hexi och spelarna får sköta det här. Han brydde sig inte.

Tror inte att en försäljning hade räddat allt

I konkursansökan framgår det att Esport Honka oy – bolaget som har drivit ligalaget – har skulder på 340 000 euro. Kurt Möller, som blev Esports kommunikatör i medierna, har pratat om skenande kostnader på grund av en dyr resa till en Europamatch i Kazakstan och en spelarbudget som sprängts med över en halv miljon.

Dessutom har de bristfälliga arenaförhållandena i Hagalund nämnts som en bromskloss för att tjäna mer pengar runt matcherna.

På andra sidan finns faktumet att Honka ska ha tjänat över en miljon på spelarförsäljningar efter 2022 – rekordsummor för klubben, enligt Vuorinen – samt fått in en halv miljon från tv-avtal och stödpengar från Uefa.

Så sent som i sommarfönstret värvade Honka också nya spelare – med Färit Ainetdins välsignelse.

– Han hade full kontroll på vad som kom in och gick ut. Han var en enväldig ägare och i slutändan tog han alla beslut, på gott och ont. Vår säsong gick inte som vi förväntade oss, men vi hade ändå chansen att nå alla strategiska mål och åtgärderna tog oss mot medaljstriden. Och ägaren hade godkänt allt. Jag har garanterat också en del i det här med mina åsikter och val, men ett beslut satte punkt för sagan och det tog ägaren.

Ville Koski i Honka i närkamp i match mot HJK.
Bildtext Honkas mittback Ville Koski har dragit till sig intresse från andra klubbar.
Bild: All Over Press / Emil Hansson

Det har rapporterats om att Honka inte lyckades sälja mittbacken Ville Koski i somras och att det skulle vara en delorsak till konkursen.

– Jag kan inte föreställa mig att en försäljning skulle ha räddat allt.

Honkas uttalade mål var att sälja en till tre spelare varje år. Kände du som sportchef en press på att leverera försäljningar för att Honka skulle överleva ekonomiskt?

– Snarare var det ett bevis för gott arbete. Vi ville visa att vi kan få in pengar och de två senaste åren gjorde vi jättebra resultat på den sidan. Och om jag får spå så hade vi haft försäljningar nästa år också. Jag vet ju en del om samtal som vi fick och det finns några spelare som kommer att åka utomlands och spela fotboll inom två år från årets Honka.

Hyllar ändå arbetet i Honka

Bakom höstens dystra rubriker ligger en ljusare helhet som Vuorinen också vill belysa. Under de fyra åren i Esbo anser Vuorinen att Honkas dragkraft ökade markant.

– Jag sa flera gånger till A-lagets tränare Vesa Vasara att vi inte har några problem att slussa in nya, unga, talangfulla spelare de kommande fem åren. Vi skrev avtal med spelare till vårt U17-lag i somras och jag kan nästan räkna upp vilka som kommer att ta sig till juniorlandslag.

Honkas Dario Naamo i match mot KTP 2023.
Bildtext Unga ytterbacken Dario Naamo är en av spelarna med mest potential i årets Honka. Nu är han klar för SJK.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

En vecka innan allt kraschade ska Honka ha hållit föreläsningar för fotbollstränare från hela Nyland och Åboland för att berätta om klubbens strategi för att knyta samman juniorlag, akademiverksamhet och skolvärlden med A-laget i ligan.

Vuorinen suckar då han pratar om det.

– Vårt jobb under flera år är inte bortkastat, men flaggskeppet i ligan är borta. På juniorsidan är Honka en av Finlands bästa klubbar, och jag trivdes jättebra. Jag vet inte om det går att hitta en annan klubb där U17-laget, akademilaget i division 2 och A-laget jobbar så tajt tillsammans. Det var styrkan i Honka och trots allt som hänt var det helt rätt val för mig att gå dit.

Petri Vuorinen som tränare i VPS.
Bildtext Petri Vuorinen bor i Vasa och har ett långt förflutet i VPS. Hans tid som tränare i laget tog slut sommaren 2019.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Honka kommer att spela på den fjärde högsta nivån nästa år. Vad Petri Vuorinen ska göra är däremot inte klart.

– Många platser är fyllda i fotbollen den här tiden på året, men jag har några alternativ som jag funderar på. Jag är inspirerad av den drivna och dynamiska miljön som vi hade i Honka och jag vill gärna hitta en lika proffsig omgivning.

VPS står utan sportchef?

– Jag har hört det också, säger han och skrattar.

Har du kommit längre bort från ett tränarjobb under åren i Honka?

– Ibland har jag sagt att jag kan behöva hoppa tillbaka för att inte hamna för långt från spelet, så jag stänger inga dörrar. Som sportchef får man inte samma omedelbara kickar som i tränarrollen, men jag har också märkt hur man kan påverka mycket mer som sportchef.

Diskussion om artikeln