Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valtonen om stängningen av östgränsen: Vi har fått mycket stöd av de andra Natoländerna

Finlands utrikesminister Elina Valtonen diskuterar med Natochefen Stoltenberg och andra utrikesministrar
Bildtext Under utrikesministermötet informerade Finlands utrikesminister Elina Valtonen (Saml) de andra Natoländerna om läget vid östgränsen.
Bild: NATO

Det finländska beslutet att helt stänga gränsen mot Ryssland har fått stor förståelse av de andra Natoländerna, intygar utrikesminister Elina Valtonen (Saml) som deltog i alliansens utrikesministermöte i Bryssel.

– Vi har fått mycket stöd, det är ingen som har sagt att vi borde ha gjort något på ett annorlunda sätt, konstaterade Valtonen vid en presskonferens för finländska medier.

Hon säger att man i extrema lägen måste göra en avvägning mellan vad internationella lagar föreskriver och den egna nationella säkerheten.

Den finländska gränsstängningen har enligt henne också fått förståelse av sydeuropeiska Natoländer, som kontinuerligt får ta emot stora mängder flyktingar och migranter.

– Jag pratade i går med Grekland och i dag med min kollega från Italien, och i de södra länderna vet man vad som händer och vad som ligger bakom det hela. Att det faktiskt är en hybridoperation från Ryssland och ingen normal migration.

Valtonen menar att den finländska regeringen enbart tar till åtgärder som är tillräckliga för att ge ett adekvat svar i förhållande till hotet från Ryssland.

Det är dessutom fråga om en tillfällig stängning av den östliga gränsen under två veckor, som man enligt henne förhoppningsvis inte behöver förlänga.

Bild från Natos mötesutrymme med ett stort ovalt konferensbord för delegationernas representanter
Bildtext Natoländernas utrikesministrar samlades till ett två dagar långt möte i Bryssel.
Bild: EPA-EFE

Estland och Norge följer noga med läget

Det finländska beslutet om östgränsen har främst kommenterats av grannländer under Natos två dagar långa utrikesministermöte i Bryssel som avslutades på onsdagen.

Estlands utrikesminister Margus Tsahkna konstaterade att man för tillfället inte kan se en ökning av flyktingar vid den estniska gränsen till Ryssland, men att det fanns tecken på det för en vecka sedan.

– Vi är redo att stänga [vår gräns] om det finns ett behov, sa han och påpekade att det är viktigt att också Nato är medveten om situationen.

Den norska utrikesministern Espen Barth Eide sa att också Norge är i nära kontakt med de finländska myndigheterna.

– Vi har ännu inte sett liknande aktivitet vid den norsk-ryska gränsen, men vi följer med läget och är redo att ta omedelbara steg om det behövs.

Natochefen Jens Stoltenberg kommenterade det finländska agerandet vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Han sa sig ha fullt förtroende för att Finland kan hantera situationen, också med hjälp av EU:s gränsmyndighet Frontex.

– Därför litar jag på att de har fattat rätt beslut när det gäller att ha kontroll över sin gräns, sa han.

Natoländernas utrikesministrar i samtal före ett möte
Bildtext Sveriges utrikesminister Tobias Billström, Natochefen Jens Stoltenberg och Turkiets utrikesminister Hakan Fidan möttes i Bryssel.
Bild: EPA-EFE

Försiktig optimism om Sveriges Natomedlemskap

Beskedet från den turkiska utrikesministern Hakan Fidan, att han väntar sig att Turkiet ratificerar Sveriges Natoansökan inom några veckor, har välkomnats med försiktiga formuleringar.

– Vi tar naturligtvis inget för givet, men vi ser fram emot att detta blir klart, kommenterade den svenska utrikesministern Tobias Billström som också sa att inga nya villkor eller krav hade framförts då han diskuterat Natoanslutningen på tumanhand med den turkiska kollegan.

Enligt Valtonen skulle man gärna lita på det turkiska beskedet och också hon sa sig kort ha diskuterat Sveriges Natomedlemskap med Fidan, som lät förstå att 2–3 veckor är en realistisk tidsram.

– Vår önskan är att vi som julklapp skulle få Sverige med i Nato, var Valtonens hälsning.