Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Nyländska kvinnor verkar lämna SFP – Stubb lyfter Samlingspartiet i Yles mätning

Väljarstödet för partierna - Spela upp på Arenan

Samlingspartiet är störst igen, visar Yles senaste partimätning. Stödet växer särskilt bland dem som röstat på Sannfinländarna.

Samlingspartiet är nu det största partiet med ett stöd på 22,6 procent, vilket är en ökning med 2,4 procentenheter. Partiet når upp till liknande siffror som de hade efter riksdagsvalet, visar Yles senaste partimätning för november månad.

Statsministerpartiet tar röster både från Sannfinländarna och SFP. En möjlig förklaring är Alexander Stubbs framgångsrika presidentvalskampanj, säger Jussi Westinen, forskningschef vid Taloustutkimus som gjort enkäten för Yle.

– Det är möjligt att när Alexander Stubb har stigit i presidentvalet så kan det också spridas till de allmänna partipreferenserna, säger Westinen.

Westinen jämför med Haavisto-effekten som syntes i början av 2012. Pekka Haavistos popularitet som presidentkandidat smittade av sig på De Gröna, men uppsvinget förblev kortvarigt.

Alexander Stubb och Olli Rehn sitter i var sin fåtölj i tv-programmet Elämäni Biisi.
Bildtext Samlingspartiets presidentkandidat Alexander Stubb tog ledningen förbi Pekka Haavisto tidigare den här månaden.
Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Socialdemokraterna tappar stöd och ligger nu två på 22,3 procent. Förra månaden nådde SDP sitt högsta väljarstöd på 15 år. Då var bedömningen att det största oppositionspartiet drar nytta av missnöjet kring regeringens skatte- och nedskärningspolitik.

Sannfinländarna fortsätter tappa stöd vilket de gjort sedan sommarens toppnotering. Partiet ligger nu på 17 procent jämfört med 21 procent i juni.

Regeringspartiernas sammanlagda väljarstöd ligger nu på 46,7 procent.

Kvinnor i Nyland missnöjda med SFP

Svenska Folkpartiet tappar 0,7 procentenheter och faller ner till 3,5 procent. Senast låg partiet under 4-procentsstrecket i juli. Även om förändringen ligger inom felmarginalen tycker Jussi Westinen att förändringen är värd att nämnas.

Stödet bland män är stabilt, men andelen kvinnor som stöder SFP har sjunkit från 5 procent till 3,2 sedan förra månaden.

Enligt Westinen är nedgången också tydligt regional. Det är tydligt att de som bor i Nyland valt bort SFP.

Svårt att säga vem som vinner på säkerhetspolitik

November har varit en händelserik månad i politiken. Regeringen har successivt stängt gränsstationerna mot Ryssland och där har både statsminister Orpo (Saml) och inrikesminister Mari Rantanen haft en synlig roll.

Den sannfinländska retoriken kring gränssituationen har varit hård: partiledare Riikka Purra har velat köra över justitiekanslern och stänga hela den ryska gränsen oberoende av laglighetsövervakarens åsikt.

SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson besökte i gränsövergången Raja-Jooseppi i veckan. Hennes budskap var att regeringen inte borde stänga gränsen förrän justitiekanslern anser att det är okej.

Regeringen har också överlevt vänsteroppositionens förtroendeomröstning om nedskärningarna som drabbar unga.

Kan de här händelserna ha påverkat siffrorna?

– Visst har det hänt mycket. Men när det handlar om säkerhetspolitik är det också svårt att göra kopplingar till enskilda partier. Om man till exempel jämför med sommaren då det var klart att allt fokus låg på Sannfinländarna, säger Jussi Westinen.