Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen satte stopp för propalestinsk demonstration i HU:s huvudbyggnad – demonstrationen fortsatte i Porthania men avbröts även där

Uppdaterad 29.11.2023 22:37.
Demonstranter skanderar slagord under en propalestinsk demonstration på Helsingfors universitet 29.11.2023. Video: Lehtikuva - Spela upp på Arenan

Demonstranterna kräver bland annat att HU avbryter akademiska samarbeten med israeliska universitet.

Studerande vid Helsingfors universitet samlades för en propalestinsk demonstration i universitetets huvudbyggnad under onsdagskvällen. Demonstrationen ägde rum trots den presidentvalsdebatt som ordnades klockan 18 i huvudbyggnadens festsal.

Ursprungligen uppgav arrangörerna, Students for Palestine Finland, att demonstrationen skulle pågå i 24 timmar. Kring klockan 18.30-tiden bad polisen ändå de kvarvarande demonstranterna att avlägsna sig.

De flesta avlägsnade sig självmant efter polisens uppmaning, men polisen fick också bära bort några demonstranter. Enligt nyhetsbyrån STT hade demonstranterna via megafon skanderat slagord som antagligen hördes in i festsalen där presidentvalsdebatten pågick.

Tidigare i november ordnades en liknande demonstration, trots ett förbud från HU:s sida. Universitetet tillkallade polis och demonstranterna valde att avlägsna sig självständigt efter förhandlingar med polisen.

Vi vill inte försättas i en situation där vi om tio år är här på universitetet och undervisar unga studerande om ett folkmord på palestinier

Otso Piitulainen, demonstrant

Demonstranter trotsar polisen

Otso Piitulainen studerar vid Helsingfors universitet och deltog i demonstrationen. Piitulainen uppger för Svenska Yle att flera demonstranter bars ut av polisen och att åtminstone en togs in i en polisbil.

Efter att demonstrationen vid huvudbyggnaden stoppats fortsatte den ett tag ute på huvudbyggnadens trappor, för att senare återupptas i Porthania, en annan av universitetets byggnader i närheten.

Enligt Piitulainen var polisen vid 20-tiden på plats också vid Porthania och var i färd med att avlägsna demonstranter. Piitulainen tillägger att åtminstone två personer, inklusive han själv, har klättrat upp på svåråtkomliga platser. Polisen meddelade senare under kvällen att båda två hade kommit ner på eget bevåg.

En person leds ut ur Helsingfors Universitets aula av polis
Bildtext Polisen avlägsnar en demonstrant från HU:s huvudbyggnad.
Bild: Tuulianna Salo

Över 100 studerande marscherade ut

Demonstrationen inleddes med en utmarsch från föreläsningarna klockan 15.15 på onsdag eftermiddag. Därefter samlades demonstranterna i aulan i universitetets huvudbyggnad.

Antalet demonstranter på plats har varierat under eftermiddagen och kvällen. Enligt polisen deltog cirka 120 personer i demonstrationen, medan nyhetsbyrån STT rapporterar att aulan under eftermiddagen fylldes av uppemot 200 demonstranter.

Personer och plakat vid en propalestinsk demonstration
Bildtext Demonstrationen inleddes i HU:s huvudbyggnad och fortsatte senare i Porthania.
Bild: Tuulianna Salo

Universitetet anklags för dubbelmoral

Helsingfors universitet har fått kritik för sin hantering av demonstrationen tidigare i november. HU:s förvaltningschef Esa Hämäläinen uppgav då bland annat för Svenska Yle att ”politiska åsiktsyttringar är förbjudna” i universitetets utrymmen.

”Jag tycker att universitetet har tillämpat en riktig dubbelmoral genom att stödja Ukraina – vilket var bra – men i den här situationen där vi ser urskillningslöst våld mot palestinier är det oacceptabelt att universitetet försöker tysta oss”, säger 21-åriga HU-studeranden Anja Presnukhina till STT.

Arrangörerna anser att universitetets linje gällande demonstrationer är oklar. Tidigare i år tilläts en ockupation av huvudbyggnaden mot regeringens sparåtgärder fortsätta i flera dagar.

Piitulainen säger att universitetet inte kan tysta demonstranterna genom förbud och polisåtgärder.

– Det här tar inte slut här.

”Måste välja om vi vill agera eller studera”

Enligt Piitulainen är det man demonstrerar för viktigare än att universitetets vanliga verksamhet inte ska få störas.

– Vi vill inte försättas i en situation där vi om tio år är här på universitetet och undervisar unga studerande om ett folkmord på palestinier. Vi måste välja om vi vill agera eller studera.

Arrangörerna hade bjudit in universitetets rektor Sari Lindblom till demonstrationen för att förklara HU:s ståndpunkt och ta ställning till deras krav.

Enligt en appell publicerad på Instagramkontot Opiskelijat Leikkauksia Vastaan kräver demonstranterna att Helsingfors universitet ska avbryta allt akademiskt samarbete med israeliska akademiska institutioner, samt offentliggöra och avbryta alla ekonomiska investeringar i företag som stöder Israels ockupation av de palestinska områdena.

Polisen har gripit tretton demonstranter

Efter klockan 21 på onsdagen uppgav Helsingforspolisen att man gripit 13 demonstranter. Polisen uppger att de gripna misstänks för tredska mot polis. En del av de gripna misstänks även för hindrande av tjänsteman.

I en video publicerad på instagramkontot Opiskelijat leikkauksia vastaan syns ett betydande polispådrag vid Porthania under onsdagskvällen. Videon visar bland annat hur två poliser släpar en person ett tiotal meter längs trottoaren, medan flera andra poliser håller personen som filmar på avstånd.

Två andra demonstrationer under dagen

Tidigare under onsdagen ordnades också en propalestinsk demonstration vid Aalto-universitetet i Esbo. Enligt universitetets kommunikationschef Laura Aalto deltog ett tiotal personer i demonstrationen.

På onsdagskvällen ordnades också en proisraelisk demonstration på järnvägstorget i Helsingfors. Enligt Yle Uutisets reporter deltog cirka 200–300 personer i demonstrationen.