Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Varför poserade presidentkandidaten Stubb med skidlandslagets kläder i Ruka? Sponsorerna ställer sig frågande, förbundet ursäktar sig: ”Inte vår inbjudan”

Uppdaterad 29.11.2023 20:31.
Alexander Stubb ler.
Bildtext Alexander Stubb var på plats i Ruka förra helgen.
Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Presidentkandidaten Alexander Stubb var på plats på världscuppremiären i Ruka – i landslagskläder. Sponsorerna känner sig obekväma och från förbundshåll beklagar man sig.

Presidentkandidaten Alexander Stubbs (Saml) besök på helgens världscuppremiär i Ruka har väckt förundran.

Orsaken är Stubbs klädval. På hans Instagramkonto publicerades flera bilder där han har längdlandslagets sponsorkläder på sig – vilket ansetts vara märkligt agerat av både grenförbund och presidentkandidat då det snart är dags för val.

Skidförbundet är en politiskt obunden medborgarorganisation som senast det begav sig fick 1,03 miljoner euro i statligt understöd av undervisnings- och kulturministeriet. Förbundet har ingen ”egen” kandidat, även om en av landets större stjärnor i form av Ristomatti Hakola hör till Stubbs stödgrupp.

Längdlandslagets sponsordräkt finns inte i allmän försäljning, och brukar användas av enbart idrottare, tränare och serviceteam.

Sponsorerna tagna på sängen

En av sponsorerna som tydligt syns på dräkten Stubb använde är Ilta-Sanomat. Att man kopplats ihop med presidentkandidaten är inget som man gillar hos det politiskt obundna mediebolaget.

– Ilta-Sanomat visste inte om det här. Det här är inte ett lämpligt förfarande ur vårt perspektiv, efter som logon hör till dräkterna på dem vi sponsorer, alltså framför allt idrottarna, kommenterar tidningens ansvariga utgivare Johanna Lahti för Yle Urheilu.

– Vi har inget att göra med vare sig Stubbs eller någon annan kandidats kampanj.

Energibolaget St1 är en annan betydande sponsor som finns på kläderna. Mika Anttonen, styrelseordförande och ägare, intygar att de inte har något med politik att göra.

– Vi har 600 000 kunder dagligen, alltså folk från alla delar av samhället.

Yle Urheilu fick inte tag på Petteri Vuorinen, som är ansvarig hos Skidförbundet för utdelningen av kläderna, gällande varför Stubb fick plaggen och om han fick behålla dem.

Hakola fixade kläderna

Ristomatti Hakola stöder som sagt Stubbs kampanj. Han meddelade Yle Urheilu att han skaffat dräkten till Stubb.

Duon var också på en skidtur tillsammans i Kuusamo. Även till exempel landslagets fixstjärna Iivo Niskanen poserade på bild med Stubb förra helgen.

– Det var jag som skaffade (dräkten) och jag lovar att göra det till varenda kandidat som kommer på en skidtur, konstaterar Hakola.

Han har ingen anställning av förbundet, utan deras relation regleras av ett idrottarkontrakt. Det förbjuder inte idrottarna från politisk verksamhet.

Under den här veckan har man hos förbundet insett missnöjet som situationen kan ge upphov till.

– Skidförbundet är utan tvekan politiskt neutralt i alla val, slår ordföranden Markku Haapasalmi fast.

Förbundet kom med svar

På onsdagskvällen tog förbundet ställning till det skedda. Rubriken lydde: ”Skidförbundet felaktigt sammankopplat med presidentvalskampanj”.

I uttalandet betonar man sig vara en politiskt obunden idrottsorganisation, som inte på något sätt deltar i någon kandidats kampanj.

Verksamhetsledaren Ismo Hämäläinen säger sig vara glad över att flera kandidater var på plats i Ruka.

– Men det var inte Skidförbundet som bjudit dem dit. En av kandidaterna hade frågat Ristomatti Hakola om att få låna utrustning för ett skidpass. Hakola fixade det utan att förstå problematiken som det orsakar för ett politiskt obundet förbund och dess sponsorer, formulerar sig Hämäläinen i pressutskicket.

– Det handlar om en mänsklig miss. Ärendet behandlas internt med Hakola och sponsorerna, så att vi undviker liknande misstag i framtiden.

Hakola beklagar i sin tur det skedda.

– Mitt eget politiska agerande är givetvis en privat sak, men att låta en presidentkandidat använda landslagskläderna är ett misstag från min sida, konstaterar Hakola.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Onko Alexander Stubb Hiihtoliiton ikioma presidenttiehdokas? Esiintyminen sponsoriasussa ihmetyttää kovasti maajoukkueen kumppaneita, skriven av Pekka Holopainen.

Diskussion om artikeln