Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blågula OS-drömmen fick en ny käftsmäll – Sverige får inte vinterspelen 2030 heller: ”Väldigt tråkigt”

Den svenska delegationen vid valet av OS-värd för 2026.
Bildtext År 2019 fick den svenska delegationen se vinter-OS 2026 gå till Italien. Nu står det klart att man inte får värdskapet för vinterspelen därpå heller.
Bild: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Det blev ett nytt nej. Inte heller år 2030 kommer olympiska vinterspelen till Sverige. IOK valde i stället att gå vidare med Frankrike.

I kampen om vinter-OS 2026 förlorade det svenska bidraget med Stockholm och Åre som huvudorter mot Italiens Milano och Cortina.

Därefter har man från blågult håll siktat in sig på vinterspelen 2030. Nu står det klart att man åter får kalla handen.

Bara ett par veckor efter att den svenska regeringen meddelat att man förhåller sig positivt till en OS-ansökan har Internationella olympiska kommittén nu beslutat att man går vidare med Frankrikes ansökan. Dessutom verkar OS 2034 vara på väg till USA och Salt Lake City.

– Naturligtvis är det är en stor besvikelse och det känns väldigt tråkigt med tanke på att vi hade ett så starkt och väl förankrat koncept som bygger på hållbarhet, säger Sveriges Olympiska Kommittés ordförande Hans von Uthmann till SVT.

Ekonomiska garantierna otillräckliga?

Det var på en presskonferens på onsdagskvällen som IOK slog fast att man går vidare med de franska och amerikanska alternativen. Förutom Sverige hade också Schweiz visat intresse för OS 2030.

– Nu inleder vi mer detaljerade diskussioner med de berörda parterna, ordföranden i IOK:s arbetsgrupp för framtida spel, Karl Stoss.

– De har hemläxor att ta sig an nu. Beslut är inte tagna ännu. Arbetet är inte klart, men vi har ytterligare sex månader på oss.

I ett pressmeddelande uppger SOK att IOK hade velat se ekonomiska garantier för det svenska budet i ett tidigare skede. Den svenska planen hade åter Stockholm som huvudort, med en del grenar utspridda till Åre och Lettland.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln