Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas bäddar för miljonaffär – vill sälja Pargas Fjärrvärme Ab

Uppdaterad 01.12.2023 08:34.
Skorstenen vid biovärmeverket i Pargas.
Bildtext Affären betyder en tryggad fjärrvärmeproduktion i Pargas på lång sikt.
Bild: YLE/Peter Petrélius

Försäljningen av bolaget ska trygga fjärrvärmeproduktionen i Pargas på lång sikt. Affären påverkar inte kunderna.

Pargas stad vill sälja Pargas Fjärrvärme Ab. Nu äger staden 100 procent av bolaget men förslaget är att 75 procent av bolaget skulle säljas till bolaget Adven oy.

– I Pargas mått mätt är det en stor affär, bland de största besluten som har tagits den här fullmäktigeperioden. Jag kan inte uttala mig om några summor, men det är frågan om en affär i mångmiljonklassen, säger Pargas stads tekniska chef Jonas Nylund.

En man framför ett fönster.
Bildtext Enligt Pargas stads tekniska chef Jonas Nylund är affären stor i Pargas mått mätt.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Enligt staden kan framtida förändringar inom energisektorn bli utmanande för ett litet bolag som Pargas Fjärrvärme. Därför föreslår staden nu att bolaget ska säljas.

– Affären betyder en tryggad fjärrvärmeproduktion i Pargas på lång sikt. Energimarknaden är väldigt föränderlig och Pargas fjärrvärme har inte riktigt de resurser som behövs. Ett större nätverk, ett större ägarskap, är det som behövs.

Adven har över 20 egna fjärrvärmenät i Finland och sammanlagt över 350 anläggningar för industriell energi och fjärrvärme i hela koncernen.

Kunderna eller personalen berörs inte

De anställda vid Pargas Fjärrvärme kommer att ha kvar sina jobb efter affären. Bytet av huvudägare medför inte heller några förändringar för Pargas Fjärrvärmes kunder.

Enligt Nylund består ungefär 50 procent av ett fjärrvärmebolags kostnader för uppköp av bränsle, och ett större bolag kan påverka priset bättre.

– I framtiden kommer fjärrvärmebolaget att trygga en stabil prisutveckling och en mångsidig och trygg utveckling för bolaget.

Enligt staden har Pargas fjärrvärmes kunder i dag lika låga avgifter som den lägsta 35 procent av fjärrvärmekunderna i hela landet. I avtalen med Adven står att målsättningen är att man också framöver ska hålla avgifterna för kunderna lika låga.

Pargas stad kommer fortfarande att äga 25 % av bolaget och aktieägaravtalet tryggar kundernas och stadens intressen.

– Aktieägaravtalet garanterar bestämmanderätt, båda parterna behöver vara överens om beslut. Även om Pargas blir minoritetsägare har man väldigt stort inflytande.

Enligt staden har Pargas Fjärrvärme gått på plus de senaste åren, till exempel år 2022 gjorde bolaget 300 000 euro vinst. Av vinsten har Pargas Fjärrvärme varje år betalat ut dividender till Pargas stad som de kan använda som intäkter. Dividenden som betalades ut till Pargas stad år 2022 var 100 000 euro. Framöver kan Pargas stad få 25% av dividendintäkterna.

Förslaget behandlas på stadsstyrelsens möte på måndag och planen är att stadsfullmäktige ska fatta beslut om affären den 18 december.

Artikeln korrigerad: Tidigare stod det att ungefär 80 procent av ett fjärrvärmebolags kostnader består av uppköp av bränsle, den rätta siffran är 50 procent. Artikeln uppdaterad den 30 november klockan 10.06 med mera information.

Politiker i Pargas kommenterar planerna på att sälja Pargas Fjärrvärme

6:00

Diskussion om artikeln