Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Vi vill leva hållbart men släkten överöser oss med krimskrams” – när julklappsfilosofierna krockar

Stressad man med julklappar i famnen.
Bild: Mostphotos

Black Friday, Cyber Monday, leksakskatalogerna damp ner på tamburmattan redan i oktober, allt för att påminna oss: Tipp tapp, dags att köpa mången klapp.

Och jovars, julklappar är en viktig del av julen, i synnerhet om man är ett barn. Men julklappsrumban kan också ställa till det, till exempel som i situationen som en poddlyssnare beskriver:

Vi försöker i min familj att undvika onödiga saker så mycket som möjligt. Vi handlar på loppis och jag tycker om att stödja små finska företag istället för något kinesiskt jätteföretag. Dock känns det som att släktingar och vänner inte respekterar detta. Vi har försökt säga att vårt ännu väldigt unga barn inte behöver nya leksaker eller kläder till jul. Hen blir lika glad över begagnat, något man själv gjort, att baka pepparkakor tillsammans etc. Ändå vet jag att vi än en gång snart sitter här i ett enormt berg av krimskrams och kläder ”Made in Bangladesh”. Jag vill inte vara otacksam, men samtidigt ger det mig enorm ångest att vi bidrar till köphysteri i en värld som redan drunknar i överflödiga saker.

Vill leva hållbarare, 35

Julklappsförfarandet kan ställa till det på många olika sätt.

En del tycker att det inte blir en riktig jul om det inte ligger travar med paket under granen. Innehållet är det inte så noga med, bara det är mycket klappar.

Andra har skippat julklapparna helt, åtminstone då det gäller gåvor vuxna emellan.

Och en del har helt enkelt inte råd med klappar.

Men när olika världar möts, som i brevet ovan, kan frostig stämning uppstå mitt i julefriden.

Vad är din julklappsfilosofi i år?

Är det viktigt för dig att få och ge julklappar?

Håller du med brevskrivaren här ovan om prylkaos och hållbarhetstänk?

Kör ni med strikta önskelistor i din familj eller ska en julklapp vara överraskande och genomtänkt?

Ska vuxna ge varandra julklappar alls?

Vad tycker du om hemgjorda eller begagnade gåvor? Eller ska en julklapp vara sprillans ny, kvitto medföljer om mottagaren hellre vill ha något annat?

Har du varit med om att det blir trubbel i tomteland när en del släktingar vill dela ut stora och dyra grejer till alla, medan andra är mer återhållsamma av exempelvis ekonomiska eller etiska skäl?

Du är alltid anonym när du skriver till Norrena & Frantz, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Formuläret är stängt.