Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Gök, sidensvans och rörsångare - nu finns Veckans naturljud på Arenan!

Ett kollage av fåglar och texten "Veckans naturljud".
Bild: Yle/Clas Christiansen

Ta del av naturens ljudlandskap och passa på att borsta av din kunskap då det kommer till fågelsång och andra ljud du kan höra i din omgivning. Här finns både krax, tjirp och ti-ti-tyy.

Naturen bjuder på mängder av upplevelser för alla våra sinnen. Doften där hav möter land, vackra vyer från en kulle där man kan se granskog breda ut sig i en mörkgrön massa och känslan av stickor och barr under fötterna då vi försiktigt tassar fram barfota längs en stig.

Sedan har vi ju alla ljud som våra öron plockar upp. I vårt land har vi ungefär 250 häckande fågelarter, och dessutom har vi ett par hundra andra arter som besöker oss med jämna mellanrum. Fågelsång omger oss speciellt i häckningstider, men fåglarna har ju olika varningsläten och allmänna kvittranden också. Därtill har ju även däggdjuren alla möjliga ljud för sig. För ett otränat öra kan det vara svårt att skilja arter och djur från varandra.

Göktyta
Bild: Yle, Juha Laaksonen

Vissa fåglar kan vara svåra att skilja åt, enbart baserat på deras läte. Göktytan pipanden uppfattas av vissa som enformiga klaganden, och brukar förväxlas med både lärkfalken och mindre hackspett.

Serien “Veckans naturljud” ger lite hjälp på traven för att lära sig att skilja på alla de olika sånger och läten vi kan höra i naturen. Avsnitten sänds i Yle Vega under våren och sommaren, men serien finns även publicerad på Arenan.

Veckans naturljud

Spela upp

Vill du göra ytterligare en djupdykning i fågelsång kan du lära dig mer i Fågelsångskolan.

Fågelsångskolan

Spela upp