Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kisakeskus badstrand i Pojo prickas av hälsomyndigheterna

Uppdaterad 04.12.2023 08:07.
Svan och barn i vattnet vid en badstrand.
Bildtext Stiftelsen Kisakeskussäätiö måste skärpa sig och ta prover av badvattnet oftare. Bilden är inte från Kullasjön.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kisakeskus allmänna badstrand vid Kullasjön i Pojo prickas av hälsomyndigheterna. Problemet är att Kisakeskus tar för få vattenprover vid badstranden.

De som använder stranden utsätts för en risk då verksamhetsidkaren inte har en helhetsbild av vattenkvaliteten, konstaterar Sydspetsens miljöhälsonämnd.

Det är stiftelsen Kisakeskussäätiö som ansvarar för stranden.

Hälsoinpektören uppmanade Kisakeskus redan 2022 att rätta till den bristfälliga provtagningen. Det ledde inte till några resultat och i somras var vattenproverna för få igen.

På sitt senaste möte tog Sydspetsens miljöhälsonämnd beslut om tvångsåtgärder. Kisakeskussäätiö ska senast den 1 december lämna in en plan för hur de i framtiden tänker se till att de nödvändiga proverna tas.

Provtagningen ska uppfylla myndigheternas minimikrav när det kommer till kvalitetskrav och övervakning. Under badsäsongen ska stiftelsen se till att ta tre prov med jämna mellanrum från den 15 juni till den 31 augusti.

Diskussion om artikeln