Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Anna-Maja Henriksson medger att det sjunkande stödet för SFP kan bero på henne själv

Anna-Maja Henriksson i riksdagen 30.11.2023
Bildtext Anna-Maja Henriksson säger att hon har varit mycket på utlandsresor under den senaste tiden och därför inte deltagit så aktivt i den politiska debatten på hemmaplan.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

SFP:s partiordförande har varit mycket på utlandsresor på sistone. Hon misstänkte redan innan resultatet publicerades att hennes frånvaro skulle ge utslag i lägre stöd i mätningen.

I Yles nya partimätning har stödet för Svenska folkpartiet sjunkit till sin lägsta nivå på fem år och ligger nu på 3,5 procent. Framför allt har partiet tappat stöd bland kvinnor i Nyland.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson vill understryka om att dylika gallupar mäter stödet under en kort period.

– Det är klart att det inte är ett bra resultat, men ärligt talat är jag mera oroad för vården i Finland än för SFP:s resultat i gallupen.

Henriksson medger att SFP:s dalande stöd kan bero på att hon själv har varit mycket på resa under den senaste tiden.

– Det kan låta som en enkel förklaring, men om man är mycket borta så är man inte här i den politiska hetluften där dagspolitiken görs.

Hon säger att SFP ska bli bättre att lyfta sina hjärtefrågor på agendan. Hon nämner regeringens satsningar på skolor och utbildning.

Östgränsen i fokus

De senaste veckorna har det varit stort fokus på östgränsen. Gränsfrågan är inrikesministerns ansvarsområde.

– Det är också en sak man måste minnas när man ser på gallupresultaten. Folk har ganska kort minne.

Henriksson betonar att SFP är det regeringsparti som har betonat att man måste beakta justitiekanslerns åsikt i gränsfrågan.

– Och så är det ju nu. Där fick inte Sannfinländarna igenom sina tankegångar när de ville stänge gränsen tidigare.

Enligt Henriksson kan det att SFP inte har en egen presidentkandidat också avspegla sig på partiets stöd i övrigt.

Partisekreteraren inte oroad

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff vill inte heller dra alltför långtgående slutsatser av en mätning. Det är de långa trenderna som räknas.

Guseff säger att SFP troligen har lidit av att partiets ministrar inte har haft en betydande roll i stängningen av östgränsen.

Han tror inte att medverkan i regeringen har påverkat stödet för SFP. Han säger tvärtom att det fanns ett stort stöd för att partiet skulle gå med i regeringen.