Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt lagförslag i Ryssland kräver att utlänningar måste vara ”lojala” med Putins regim

En halvskallig man sitter framför en karta vid ett skrivbord.
Bildtext President Putin kräver snart lojalitet av alla som befinner sig i hans rike.
Bild: Kremlin POOL/UPI/Shutterstock/All Over Press

Det ryska inrikesministeriet förbereder en ny lag som ska tvinga utlänningar i landet att skriva under ett ”avtal om lojalitet”. Lagen kan bli dödsstöten för utländska journalisters arbete i Ryssland.

– Ifall det här lagförslaget träder i kraft blir det mycket farligt och svårt för utländska journalister i Ryssland att fortsätta sitt arbete, säger Salla Nazarenko som är expert på internationella frågor på Finlands journalistförbund.

– Det står i lagförslaget att personen inte får missbruka sin rätt till informationsfrihet och det syftar ju direkt på journalistik, fortsätter hon.

Enligt förslaget ska utlänningar tvingas skriva under ett förbud mot att ”blanda sig i ryska myndigheters aktiviteter”. Man ska också lova att inte ”misskreditera Rysslands utrikes- eller inrikespolitik”.

Inte heller får man ”misskreditera statliga institutioner och deras representanter”, som till exempel politiker.

Den historiska sanningen

Den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar att utlänningarna måste lova att inte ”propagera för icke-traditionella sexuella relationer. Inte heller får man göra sig skyldig till att ”förvränga den historiska sanningen” om det sovjetiska folkets seger över fascismen i andra världskriget.

Enligt förslaget ska avtalet skrivas under vid gränsen.

Ministeriet menar att lagen behövs så att utlänningar inte försvagar Rysslands officiella politik. Dessutom hänvisar man till landets nationella intressen.

Ministeriet förväntas lägga fram förslaget för duman, parlamentets underhus, mycket snart.

Nya verktyg för repression

Den krigscensur som råder i Ryssland har redan gjort arbetet för utländska journalister svårt.

Många har lämnat landet, medan andra har gripits.

Just nu sitter amerikanska Wall Streets Journals korrespondent Evan Gershkovich fängslad sedan ett halvår, anklagad för spioneri.

– Den här lagen blir ett nytt redskap för de ryska myndigheterna att fängsla journalister, säger Nazarenko. Eller så tvingar man dem att lämna landet.

Repressionen mot oliktänkande i Putins Ryssland har hårdnat rejält de senaste åren.

Flera nya lagar har också direkt drabbat utlänningar från länder som Moskva numera klassar som fientliga: EU, USA, Storbritannien, Australien, Kanada, Syd-Korea, Japan och Monaco.

– Ifall den här lagen träder i kraft måste nog journalisterna ta en allvarlig diskussion med hemmaredaktionen, säger Nazarenko.

– Men samtidigt är det oerhört viktigt att vi fortfarande har egna journalister som följer utvecklingen på plats, betonar hon.