Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vitaminer ligger på ett bord bredvid en kaffekopp.
Bildtext Enligt Mikael Fogelholm, professor i näringslära, är många vitamintillskott onödiga att äta.
Bild: 2013 Backyard Productions LLC

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Rebellerna i Myanmar kritiserar Finland för juntabesök

Efter tre år av gemensamt motstånd mellan Myanmars rebellrörelser och den demokratiska oppositionen har alliansen intensifierat sin offensiv mot den allt svagare militärjuntan.

Stora delar av landet är sedan tidigare utanför juntans kontroll, men nu verkar kriget gå in i en ny fas.

Det riktas kritik mot Finland för att ha tillåtit juntarepresentanter att besöka landet, vilket oppositionen anser ge legitimitet åt regimen.

Partierna tar ställning till konflikten i Gaza

Kan Finland göra något åt konflikten i Gaza? Vi bad riksdagspartierna svara på tre frågor om striderna mellan Hamas och Israel.

För tillfället är Finlands officiella linje att arbeta för en tvåstatslösning, alltså att palestinierna skulle få en egen stat. Hittills har Finland inte erkänt Palestina som stat, men ger humanitärt bistånd. I övrigt klassar Finland Hamas som en terrororganisation och fördömer Israels bosättningspolitik.

Kosttillskott och extra vitaminer är oftast onödiga

D-vitamin, C-vitamin, järn, magnesium, zink. Det finns ett enormt utbud av vitaminer och kosttillskott. För alla är de ändå inte nödvändiga.

Hälften av alla finländare använder vitamintillskott trots att det visat sig att många gör det i onödan. Professor i näringslära Mikael Fogelholm förhåller sig skeptiskt till de flesta vitaminer som marknadsförs av företag och butikskedjor.

– Om man har en mångsidig kost så kommer man få i sig tillräckligt med vitaminer.

Foster reagerar på modersmålet redan i magen

Foster kan lära sig att känna igen både röster och språk under graviditeten, vilket stöttar deras språkinlärning som spädbarn, visar ny hjärnforskning.

Inlärningen tros kunna börja cirka sju månader in i graviditeten. Det är alltså till nytta att bygga en gemenskap mellan foster och föräldrar redan innan födseln.

Forskningen visar också att spädbarn gråter olika på basis av vilket modersmål de har.

Läsförmågan i Finland rasar, men tioåringar läser fortfarande bra

Finlands fjärdeklassare läser fortfarande överlag bra, men andelen svaga läsare har ökat i både svensk- och finskspråkiga skolor. Mest svaga svenskspråkiga läsare finns det i Österbotten.

Också kunskapsskillnaderna mellan de 10-åriga eleverna har ökat. Familjernas socioekonomiska ställning och läsvanor spelar en allt större roll i sammanhanget.

– Det är bra för barnet att se föräldrarna läsa skönlitteratur, antingen på papper eller digitalt, säger forskare Marjo Sirén.

Väder

Vintervädret fortsätter.

I landets södra och mellersta delar blir dagen molnig med lätta snöfall. I öster kan det snöa ymnigt från och med början av dagen. Temperaturen rör sig mellan -3 och -13 grader.

I Lappland råder det molnigt uppehållsväder. På dagen spricker molntäcket upp lokalt. Temperaturen rör sig mellan -10 och -20 grader.