Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Riitta-Liisa Roponen skriver skidhistoria på lördag – Stefan Storvall fortfarande äldsta världscupåkaren någonsin

Kvinna ler.
Bildtext Riitta-Liisa Roponens karriär är enastående.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Gammal är äldst. Riitta-Liisa Roponen deltar i Gällivare på lördag som 45 år och 210 dagar gammal. Det innebär att hon skriver skidhistoria – hon blir den äldsta åkaren någonsin i ett individuellt lopp i världscupen.

Fem kilometer med fristil stod på världscupprogrammet i Muonio i november 1998. En ung dam från Haukipudas hade vikt sig en plats i värdnationens trupp. Den 20-åriga Riitta-Liisa Lassila var då med för att se och lära sig.

Hon placerade sig på 70:e plats i tävlingen som vanns av tjeckiskan Katerina Neumannova. Även i övrigt var det bekanta namn i täten, åtminstone för längdnostalgiker – bland andra Stefania Belmondo, Olga Danilova och Larisa Lazutina.

Exakt 25 år och fyra dagar senare arrangeras världscuptävlingar 220 kilometer nordväst om Muonio i svenska Gällivare. På programmet står tio kilometer med fristil. Häpnadsväckande nog så är en av deltagarna Riitta-Liisa Roponen. Hon bytte namn för tjugo år sen efter att ha gift sig med skidtränaren Toni Roponen.

Sedan världscupdebuten i Muonio har hon hunnit föda ett barn som flyttat hemifrån, tävla 237 gånger i världscupen och 42 gånger i OS eller VM, vinna åtta stafettmedaljer och vara på världscuppallen lika många gånger, bygga ett hus med sin make, jobba som företagare och avsluta sin internationella skidkarriär två gånger.

Men idrotten har hon inte gett upp – under det här året har hon tränat ungefär 850 timmar.

Riitta-Liisa Roponen

Föddes 6 maj 1978 i Haukipudas

Gift med Toni Roponen.

Representerat Finland i fem OS och nio VM-tävlingar. En OS-medalj i stafett, sju VM-medaljer i stafett 2005–2021.

Åtta pallplaceringar i världscupen.

Äldsta någonsin, eller?

Riitta-Liisa Roponen är 45 år 210 dagar då hon tävlar på lördag i Gällivare. Enligt internationella skidförbundets tävlingskoordinator Doris Kallen blir Roponen därmed den äldsta åkaren i världscuphistorien.

– Brasilianskan Jaqueline Mourao var 45 år och 77 dagar gammal då hon gjorde sin sitt sista världscuplopp i Engadin den 14 mars 2021. Riitta-Liisa blir den äldsta någonsin om hon deltar den 2 december, säger Kallen.

Det visar sig att Kallens uttalande inte är helt korrekt. Stefan Storvall blev blixtinkallad till det finländska stafettlaget i La Clussaz i december 2010. Storvall, som fungerade som en Finlands vallare, var 49 år då han tog hand om sista sträckan för Finlands andra lag.

Pirjo Muranen, Virpi Sarasvuo, Riitta-Liisa Roponen och Aino-Kaisa Saarinen poserar med VM-guldmedaljerna i stafett 2009.
Bildtext Riitta-Liisa Roponen vann VM-guld i stafett i Liberec 2009 med Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen och Aino-Kaisa Saarinen.
Bild: Koichi Kamoshida/Getty Images

Men Roponen blir den äldsta åkaren någonsin i ett individuellt världscuplopp. Med allra största sannolikhet bör väl tilläggas. Doris Kallen påpekar nämligen att alla de åkare som deltog under den första världscupsäsongen 1981/82 inte finns digitaliserade i FIS resultatarkiv.

Skidlegendaren Harri Kirvesniemi gjorde då sin tredje säsong på den internationella scenen.

– Jag skulle garanterat minnas om en åkare i en så hög ålder skulle ha deltagit, säger Kirvesniemi.

Han avslutade sin karriär 2001 i 42 års ålder. Italienaren Maurilio de Zolt vann OS-guld i Lillehammer 1994 och åkte samma säsong sina sista världscuplopp som 43-åring. Norges Hilde G. Pedersen var likaså 43 år under sin sista världscupsäsong 2007/08.

”Tack, men nej tack”

Riitta-Liisa Roponen plats i den blåvita truppen till Gällivare blev ett faktum då de finländska damerna placerade sig blygsamt på den fria milen i Ruka förra veckan.

Roponen vill inte kommentera sin kommande historiska bedrift innan själva tävlingen.

– Tack, men nej tack. Jag tycker inte att det längre är nödvändigt att tala om min ålder. Jag tävlar gärna för jag är i bra form, säger hon.

Hennes förra landslagskollega Aino-Kaisa Saarinen är en annan historisk världscupåkare. Saarinen, som avslutade sin karriär 2018 har deltagit i flest världscuplopp, 354.

Världscupen i Gällivare

Lördag 2 december
Kl. 10.40 Damer 10 kilometer, fristil
Kl. 12.55 Herrar 10 kilometer, fristil

Söndag 3 december
Kl. 10.45 Damer stafett
Kl. 13.15 Herrar stafett

Yle sänder tävlingarna från Gällivare.

Diskussion om artikeln