Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Lena Laurén får medalj för sitt arbete som Rysslandskorrespondent

författarbild Anna-Lena Laurén
Bildtext I augusti tvingades Anna-Lena Laurén lämna Ryssland där hon har jobbat som korrespondent för bland annat Hufvudstadsbladet och Dagens Nyheter i flera år.
Bild: Förlaget M

Journalisten Anna-Lena Laurén tilldelas Chydenius-medaljen 2023 för sitt orubbliga arbete som informationsförmedlare mellan Ryssland och Norden.

På lördag är det 257 år sedan Anders Chydenius drev igenom den nordiska offentlighetsprincipen. I samband med årsdagen brukar Chydenius-medaljen delas ut som ett erkännande för internationellt betydelsefullt arbete för offentlighetsprincipen.

I år var det journalisten Anna-Lena Laurén som fick ta emot medaljen. Anders Chydenius-stiftelsen motiverar beslutet så här:

”I sitt arbete som Rysslandskorrespondent och författare begripliggör och förklarar Laurén komplexa politiska och samhälleliga skeenden som utan hennes genomlysningar skulle förbli mestadels obegripliga för den nordiska läsaren.”

– För att ett öppet samhälle ska fungera måste man veta vad som sker. Det viktigaste i mitt jobb är att ta reda på just det och dessutom förklara hur och varför, sa Laurén efter att ha tagit emot medaljen.

– Det vore inte möjligt utan tryckfriheten och Anders Chydenius är den nordiska tryckfrihetens fader. Inte många finländare som har haft en så avgörande roll när det gäller en så viktig fråga.

Mottagare av Chydenius-medaljen