Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Börjar teaterföreställningarna för sent på kvällen – vad tycker du?

En man i gula kläder kysser en annan man i klänning på handen. I bakgrunden ser tre kvinnor på.
Bildtext Föreställningen Figaros bröllop på Lilla Teatern som är en del av Helsingfors stadsteater börjar innan klockan 19.
Bild: ©Helsingin Kaupunginteatteri

Många teatrar har gått in för tidigare föreställningar. Orsaken: Folk vill hem tidigare från teatern och pandemivanorna lär delvis sitta kvar. När tycker du föreställningarna borde börja? Svara på vår omröstning.

Har du försenat dig från en teaterföreställning eller en konsert i höst, och märkt att föreställningen börjat tidigare än du är van vid? Det sitter nästan i ryggmärgen, rutinen med att hinna till klockan 19 till teatrar, operor och konserter.

Men på sistone har många kulturarrangörer tidigarelagt sina föreställningar. Till exempel Helsingfors festspel kartlägger i en enkät om publiken önskar att deras konserter ska börja tidigare än klockan 19. Helsingfors stadsteater har i de flesta fall valt att starta sina vardagsföreställningar i höst redan klockan 18.30.

– Önskemålet om tidigare föreställningar kom från publiken. Budskapet var mycket klart: de flesta tycker att det vore bäst om kvällsföreställningarna började klockan 18. Många vill hem lite tidigare från teatern, säger Kari Arffman, teaterchef vid Helsingfors stadsteater.

Vi borde kanske också fråga publiken om teaterns egen restaurang borde vara öppen också efter föreställningen, så att man kan stanna kvar där på ett glas efteråt istället för att söka sig någon annanstans

Kari Arffman, teaterchef

Från och med våren kommer alla Helsingfors stadsteaters föreställningar att börja 18.30 med undantag av barnföreställningar eller andra specialföreställningar. Dagsföreställningarna börjar redan klo 13.

Arffman frågar sig om publikundersökningar borde göras oftare så att teatrarna inte fastnar i gamla mönster, tiderna förändras, liksom vanorna.

– Vi borde kanske också fråga publiken om teaterns egen restaurang borde vara öppen också efter föreställningen, så att man kan stanna kvar där på ett glas efteråt istället för att söka sig någon annanstans.

En man med glasögon.
Bildtext Joachim Thibblin är teaterchef på Svenska Teatern.
Bild: Cata Portin

Svenska Teatern har tidigare lördagsföreställningar

På Svenska Teatern har man också diskuterat i synnerhet vardagsföreställningarnas starttider. I vissa fall har teatern valt att tidigarelägga dem till klo 18.30, som i fallet Ronja Rövardotter, som riktar sig till familjer.

– Vi har funderat mycket på helgtiderna och har infört en ny tid, klockan 16 som start i de fall vi inte har dubbel föreställning den dagen. Det här med starttiderna är en jättebra diskussion som vi bör föra, men någon större feedback kring tiderna har vi inte fått från vår publik, säger teaterchefen Joachim Thibblin.

Kira-Emmi Pohtokari i sitt arbetsrum med utsikt över Eriksgatan i Åbo.
Bildtext Kira-Emmi Pohtokari är teaterchef på Åbo Svenska Teater.
Bild: Tomas Jansson / Yle

Åbo Svenska Teater: Klockan 16 populärt på lördagar

Även på Åbo Svenska Teater har föreställningens starttid, främst kring lördagsföreställningar och de dubbla föreställningarna diskuterats.

– Vi har märkt att lördagens föreställningar som börjar klockan 16 har blivit allt mer populära, folk tycker om den tiden, det är inte för tidigt men inte heller för sent, säger Kira-Emmi Pohtokari.

När det gäller vardagsföreställningar börjar de flesta fortfarande klockan 19.

– Att ändra alla föreställningars starttid till klockan 18 påverkar också arbetstiderna på teatern, där man ofta har tvådelade arbetsdagar, repetitioner och andra produktioner. Tiden blir knapp där emellan. Det är ingen snabbjustering att tidigarelägga alla föreställningar, säger Pohtokari.

Vad beror det då på att många vill gå på teater och konserter tidigare än förut?

– Om jag tänker på mig själv kan klockan 19 ibland kännas ganska sent, speciellt om det är en lång föreställning och man ska tidigt upp nästa dag. Det beror förstås på ens livssituation och ens egna arbetstider, säger Kira-Emmi Pohtokari.

Också coronatiden kan ha påverkat mångas rutiner och vanor, tror hon. Under pandemin hann vi vänja oss vid att stanna på ett ställe, varefter det kan kännas omständigt att förflytta sig till en annan plats. Eller har prestationssamhället gjort oss allt mer trötta för att orka med kulturellt och socialt umgänge om kvällarna?

– Tröskeln har stigit, den är fortfarande rätt hög när det gäller att komma iväg, säger Pohtokari.

Joachim Thibblin pekar å sin sida på Sydeuropa och Italien, där också familjemusikalerna börjar klockan 20 eller 21.

– Men det är klart, rytmen är olika i de olika länderna. Om föreställningen börjar klockan 19 hinner man hem efter jobbet, och kanske hinner äta en bit innan föreställningen. Är det frågan om barn ska de ju i säng i tid och föreställningen måste börja tidigare.

Också restaurangerna har märkt av ändrade vanor. ”Personer som inte går till sin fysiska arbetsplats en dag går inte heller på en öl eller en drink efter jobbet.”. Det märks också i omsättning och försäljning.”, säger till exempel krogproffset Anders Löfman, vd för CMB Ravintolat till HBL.

Hur tänker du överlag om tidpunkter för föreställningar och andra evenemang? Svara i kommentarerna.

Diskussion om artikeln