Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maxa myset utan flammor – en trygg adventstid firas med led-lampor och fungerande brandvarnare

julstjärna
Bildtext Blir lampan i pappersstjärnan varm? Byt till led-lampa, säger brandmästare Jannice Valtakari.
Bild: Anki Westergård / Yle

Med fungerande brandvarmare i taket och lampor och sladdar som håller måttet kan man njuta av en stämningsfull december månad, säger brandmästaren Jannice Valtakari.

Så här års är det till stor del kylan som driver fram bränder. Det är inte ovanligt med utryckningar orsakade av att det brinner i värmecentraler och olika värmeanläggningar. Närmare julen blir det vanligare med levande ljus som orsaken till bränder.

– Det är kallt ute och det kan vara sot, eld och annat. Så långt är det värmerelaterat, svarar brandmästare Jannice Valtakari på frågan om vad som är en typisk orsak till utryckning i adventstider.

En kvinna i uniform sitter på en stol i ett utryckningsfordon.
Bildtext – Närmare jul blir det vanligare med bränder orsakade av levande jul, berättar brandmästare Jannice Valtakari.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle

Innan ljusstaken dyker upp på fönsterbrädet påminner Valtakari om att titta till både lampor och sladdar.

– En del lampor kan bli så varma att det inte går att hålla i dem.

Valtakari rekommenderar att använda led-lampor i juldekorationer.

– Nya led-lampor blir inte varma, så byt till dem. Pappersstjärnor med en varm lampa i skulle jag själv absolut inte ha.

Se upp med var du ställer bilen

I adventstider är det speciellt viktigt med en fungerande brandvarnare.

– Alla ska kolla att brandvarnaren är i skick. Gå hem till era äldre och andra anhöriga och kolla att allt är ok.

Vill du använda facklor på gårdsplanen påminner Valtakari om att placera dessa så att bilister ser dem och inte av misstag parkerar bilen för nära.

– Det har hänt någon gång att en bil kommit in på en gård och inte märkt att de parkerat på en fackla och så har bilen börjat brinna. Det här är inte vanligt, men det kan hända när facklorna smälter ner i snön.

Hemmen fulla med el

På tisdagen totalförstördes en lägenhet i Åbo efter att ett batteri till en elcykel fattat eld. Valtakari berättar att det blir allt vanligare med bränder orsakade av laddningsbara prylar. Därför bör laddningen inte ske oövervakat eller nattetid.

Vad ska man göra om ett cykelbatteri börjar brinna?

– När ett batteri börjar brinna går det snabbt. Det är varma lågor och giftiga gaser. Om ni inte sett det, titta på en video om hur ett batteri börjar urladdas när det brinner. Det är ganska häftiga saker. Jag skulle ta med alla personer i byggnaden och gå ut. Det är så pass snabba gaser och händelseförlopp. Det går inte att göra så mycket och det är svårt att släcka bränder med batterier.

– De ska helst inte förvaras inomhus eller på balkongen. De kan börja brinna flera timmar efter laddning, säger Valtakari.

Riskerna för bränder ökar då vi fyller våra hem med elektronik. Det är en bra rutin att se över batterier till en apparat och kolla om det är svullet eller om det finns andra skador.

– Man behöver inte bli rädd, men det är bra att kolla läget nu som då, säger Valtakari.