Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Navalnyj om ryska staten: ”De inleder ett nytt brottmål mot mig var tredje månad”

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Bildtext De inleder ett nytt brottmål mot mig var tredje månad, säger Aleksej Navalnyj. (Arkivbild)
Bild: Sputnik / AOP

Nya anklagelser riktas mot den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som avtjänar ett 19-årigt straff.

Navalnyj fängslades 2021, anklagad för bedrägeri. Han greps då han återvände från Tyskland där han återhämtade sig från en giftattack som både han och oberoende utredare anser att den ryska staten var skyldig till.

I augusti mer än fördubblades hans första straff på 9 år till 19 år. Då var anklagelserna fokuserade på ”extremism”, och en domstol beslutade då att han skulle skickas till en hårdare straffanläggning.

Navalnyj säger att han nu anklagas för ”skadegörelse”, vilket kan lägga till ytterligare tre år till straffet, säger han själv med hänvisning till ett brev han fått från Rysslands utredningskommitté i fängelset.

Sedan Kreml inledde sin militära offensiv mot Ukraina i februari förra året har Kreml trappat upp sitt tillslag mot Navalnyj.

– De inleder ett nytt brottmål mot mig var tredje månad, säger Navalnyj i ett inlägg på sociala medier.

Han har klagat över en rad hälsokomplikationer och har gått ner massivt i vikt i fängelset. Han kommunicerar med omvärlden genom sina advokater. Tre av dem greps i oktober, vilket visar att myndigheterna skärpt sin attityd mot hans team betydligt.

De flesta högprofilerade aktivister och oppositionella har flytt landet eller dömts till flera års fängelse i Ryssland. Också tusentals vanliga ryssar har fängslats eller bötfällts för att ha protesterat mot den ryska offensiven i Ukraina.

Källor: AFP, Reuters