Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vem är ansvarig om du trakasseras på jobbets julfest? Vi frågade en expert

Uppdaterad 09.12.2023 09:24.
Isabella Biorac Haaja berättar vem som bär ansvaret för trakasserier på arbetsplatsens julfest. - Spela upp på Arenan

I jultider är det många arbetsplatser som vill pigga upp tillvaron med en julfest. Men det som ska vara en rolig tillställning kan också bli en plats där trakasserier frodas. Men är det något som arbetsplatsen måste bry sig om?

I videon förklarar Isabella vad som ligger på arbetsgivarens ansvar och vad du kan göra om du blir trakasserad.

– Alla som deltar i en fest ska känna sig trygga både fysiskt och psykiskt. Därför ska arbetsgivaren sätta grunden för en trygg tillvaro för alla, säger Seija Moilanen, sakkunnig på Arbetarskyddscentralen.

Genom att dra upp riktlinjer före festen och gå igenom dem med deltagarna kan man försäkra sig om att alla vet vad som gäller. Men när det kommer till kritan har var och en ansvar för sitt eget beteende.

– Alla kan göra ett val. Välj att bete dig. Dessutom kan man fundera på sina egna gränser – vad känns okej för mig, var drar jag gränsen när det gäller trakasserier, säger Moilanen.

Ett annat tips är att arbetsgivaren kan utse en specifik person som man kan ta kontakt med om något olämpligt sker under festen. Ingen som blir trakasserad får lämnas ensam, påminner Moilanen.

Diskussion om artikeln