Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens välfärdsområde och Kalyna skickar ambulans till Ukraina: ”Det hjälper oss fortsätta vår kamp och hjälper oss överleva”

Ambulans donerad av Österbottens välfärdsområde på väg till Ukraina.
Bildtext Ambulansen ska åka till Ukraina i mitten av december, fylld med sjukvårdsmaterial.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Den österbottniska hjälporganisationen Kalyna har fått en ambulans i donation. När den är fylld med sjukvårdsmaterial åker den till sjukhuset i Odessa som är specialiserat på att ta hand om svårt skadade.

Den österbottniska hjälporganisationen Kalyna har hittills skickat 300 ton hjälp till Ukraina. Om några dagar åker en ambulans donerad av Österbottens välfärdsområde iväg.

Vid ett sjukhus i Odessa väntar kirurgen på ambulansen och utrustningen och behovet är stort.

– Vi behöver ny utrustning för operationer, för hudvård, för kraniofacial kirurgi. Våra patienter har skador som har gjort att deras ansikten, ögon, öron och käkar är defekta, säger Vasily Rybak, mun- och käkkirurg vid kliniken och rehabiliteringscentret för rekonstruktiv kirurgi i Odessa.

Vasily Rybak, mun- och käkkirurg vid kliniken och rehabiliteringscentret för rekonstruktiv kirurgi i Odessa, Ukraina.
Bildtext Vasily Rybak, mun- och käkkirurg i Odessa, har en lång lista på sjukvårdsmaterial de behöver på sjukhuset.
Bild: Skärmdump

Kalyna har bland annat donerat 65 bilar, 50 generatorer, 42 sjukhussängar, 9 operationsbord och nu är alltså den fjärde ambulansen fylld med sjukvårdsutrustning iväg.

Ambulansen som nu donerats har fungerat som reservambulans i Närpes. Varje år förnyas en del av räddningsverkets ambulanser. Ambulansen är tömt på sjukvårdsutrustning, men den ska fyllas igen av donerat material innan den åker iväg.

– Det är svårt att hitta ord att beskriva betydelsen på sådana värdefulla donationer. Det betyder att många liv räddas. Det hjälper oss att strida vidare. Det hjälper oss att fortsätta vår kamp och hjälper oss att överleva, säger Olena Galchenko, ordförande för Kalyna.

Olena Galchenko från föreningen Kalyna
Bildtext Olena Galchenko från föreningen Kalyna är tacksam för all hjälp från finländarna.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Sjukhuset i Odessa som ska ta emot ambulansen och kirurgen Rybak är specialiserade på de svåraste skadorna och ambulansen kommer att användas för att köra skadade patienter från runt om i Ukraina till sjukhuset.

– Där får de vård, operationer och där ska de få rehabilitering sen, säger Galchenko.

Rybak har skickat listor på vilken utrustning de är i behov av på sjukhuset.

– Vi behöver en apparat för datortomografi eftersom vi har många patienter som är amputerade. Vi hoppas att vi ska kunna bygga upp en egen enhet för att börja tillverka proteser åt dem. Många behöver också implantat till sina skadade ansikten. Vårt största problem är att många av våra anställda nu är vid fronten, säger Rybak.

Ambulans, donerad av Österbottens välfärdsområde, i Ukraina.
Bildtext I Ukraina har den första ambulansen från Österbottens välfärdsområde målats om.

Det här blir den andra ambulansen Österbottens välfärdsområde donerar.

– Ja, vi fick faktiskt bilder och den var ju förstås ommålad och kamouflerad. Inuti ser den ju precis likadan ut men utsidan såg inte ut så där. Så det var ju en fin sak att se att bilen har kommit fram och hur den ser ut i dagsläget, säger Matilda Komsi, fältchef för akutvården på Österbottens välfärdsområde.

Matilda Komsi, fältchef för akutvården vid Österbottens Räddningsverk.
Bildtext Matilda Komsi, fältchef för akutvården på Österbottens välfärdsområde, skickar gärna en ambulans till Ukraina.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Galchenko räknar med att ambulansen är fylld med sjukvårdsutrustning och redo att åka ner i mitten av december. Då kommer också en annan bil, fylld med andra förnödenheter att köra ner.

– Den andra bilen är med julgåvor för barn, äldre människor och soldater. Vi vill glädja alla lite, tack vare finländarna, säger Galchenko.

Diskussion om artikeln