Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Minister Bergqvist har lärt sig en läxa: ”Jag måste i framtiden noggrant avgöra när det lämpar sig att ta ställning eller inte”

En kvinna i långt ljust hår poserar framför riksdagshuset.
Bildtext Idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist, SFP, ångrar att hon skickade mejlet till lokala beslutsfattare eftersom hennes goda intentioner tolkades som något helt annat.
Bild: Folktinget/Niklas Gerkman

Restaurangbeslut fick Sandra Bergqvist, SFP, att ta kontakt med lokala beslutsfattare och tjänstemän för att se ifall man ännu kan ändra beslutet. Ett val hon idag ångrar och ber om ursäkt för.

– Jag har insett att som minister så synas allt man gör väldigt noga och i det här fallet har jag lärt mig en läxa, säger idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist till Yle Åboland.

Vad är den läxan?

– Att det inte handlar om hur något är utan snarare hur det ser ut som blir avgörande, och det har jag nu också tagit till mig, säger Bergqvist. Jag kommer i framtiden att utvärdera noga när det lämpar sig att ta ställning och när det inte gör det.

Under den gångna veckan har förutom Yle Åboland också Åbo Underrättelser, Iltalehti, Helsingin Sanomat och HBL skrivit om myndighetsbeslutet som gjorde henne så besviken att hon såg sig tvungen att kontakta lokala beslutsfattare.

Bergqvist är via ett dödsbo delägare i den fastighet som får hyresinkomster från den restaurang som verkar i fastigheten i byn Kirjais i Nagu. Bergqvist har under den gångna veckan insett att det inte var rätt beslut att mejla sina partikamrater och fråga ifall det är möjligt att ändra beslutet som gjorts.

Ett rött trähus som fungerar som restaurang.
Bildtext Fastigheten där restaurang Bystrand finns i Kirjais i Nagu ägs av ett dödsbo där Bergqvist är delägare.
Bild: Carmela Johansson / Yle

– Jag skulle nog aldrig ha skickat mejlet om jag hade förstått vilken uppståndelse det kommer att skapa och trots mina försök till transparens så misslyckades jag i den avsikten, säger Bergqvist. Skulle jag veta vad jag vet idag så tror jag att jag inte alls hade skickat något mejl.

Så din avsikt med mejlet var inte att via politiska vägar försöka påverka beslutet?

– Nej det var inte överhuvudtaget min avsikt och jag vill också här be om ursäkt ifall någon har uppfattat det så, säger Bergqvist. Min avsikt var att få klarhet i vilka möjligheter vi har att gå vidare i fallet för det var då för drygt en vecka sedan ännu oklart för mig som delägare.

Kirjais i Nagu är ett litet bysamhälle

Restaurangen som nu är tvungen att se över sina musikkvällar finns i byn Kirjais i Nagu där också Bergqvist bor.

– Min oro på ett principiellt plan är att också andra skärgårdsföretag kommer att påverkas av det här beslutet, och det skulle vara mycket beklagligt ifall enskilda personer via klagomål till myndigheter kan försvåra företagens möjligheter att idka sin verksamhet i skärgården, säger Bergqvist. Jag har alltid varit väldigt mån om att arbeta för skärgårdsföretagens bästa och ville nu också utreda att är det verkligen så här det ska gå till.

Tror du att du hade varit lika ivrig ifall du inte hade haft kopplingar till företaget?

– Jag kan inte säga hur jag då skulle ha agerat men jag har alltid ansett att företagare gör ett viktigt arbete, säger Bergqvist. Förutsättningarna för att upprätthålla en levande skärgård är väldigt viktig.

Planläggningen kan vara en delorsak till att miljömyndigheterna såg sig tvungna att skrida till åtgärder efter att det lämnats in klagomål om restaurangens musikkvällar.

En liten skärgårdshamn med röda hus och bryggor.
Bildtext Kirjais i Nagu är ett litet men livskraftigt bysamhälle som sommartid lockar mycket besökare.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I beskrivningen för Kirjais nämns det att området är i huvudsak avsett för bosättning, service och idkande av sådan näringsverksamhet som inte orsakar men för boendet eller miljön.

Kan man kanske tänka att det här bakband myndigheternas händer och att det här fallet inte alls blir ett prejudikat för resten av skärgården?

– Jag är inte en planläggningsexpert så jag kan inte uttala mig om det och vad som exakt är tillåtet på olika områden, säger Bergqvist. Vi har några byar som mår bra och där företagen är i nyckelposition och jag ser på saken ur ett principiellt perspektiv och anser att det är viktigt att företagen också i framtiden tillåts ha goda förutsättningar att idka sin verksamhet.

Diskussion om artikeln