Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skolavslutningsfestligheter slutade med misshandel och knivhugg i Lojo – 20-åring attackerade två tonåringar utan orsak

Uppdaterad 04.12.2023 10:03.
Aurlax vid Lojo sjö.
Bildtext Det som skulle bli en glad fest inför sommarlovet slutade med misshandel av två pojkar i Lojo. Arkivbild.
Bild: Paula Tiainen / Yle

En 20-årig man har dömts till ett villkorligt fängelsestraff på ett drygt år för att ha misshandlat två tonåriga pojkar i Lojo i somras.

Västra Nylands tingsrätt dömde tjugoåringen både för misshandel av en femtonåring och för grov misshandel av en sextonåring.

De två fallen av misshandel ägde rum när de tonåriga offren befann sig på bron till ön Liessaari i Lojo sjö i början av juni, efter skolornas avslutning. Pojkarna hade festat på ön och på bron mötte de ett annat gäng med ungdomar. Ungdomarna muckade gräl med varandra.

Då dök plötsligt gärningsmannen, som inte hörde till någondera gruppen, upp. Mannen som var några år äldre började knuffa runt femtonåringen. Han tryckte pojken mot broräcket och hotade med att kasta honom i vattnet, vilket skulle ha inneburit ett fall på cirka två meter.

Måttade ett slag med stilett i låret

När sextonåringen kom till sin kompis undsättning slutade det med att tjugoåringen drog fram en stilett ur fickan och stack den i låret på det 16-åriga offret.

Gärningsmannen erkände händelseförloppet i rätten, men bestred åtalet om grov misshandel.

Enligt honom var den ringa och han hade inte menat att skada någon, han var bara arg på grund av en kvinna och ville skrämma pojkarna.

Rätten bedömde ändå att fallet var grovt eftersom knivhugget kunde ha träffat så att mer hotande skador kunde ha uppstått.

Rätten dömde gärningsmannen till fängelse i ett år och en månad.

Dessutom ska han betala cirka 200 euro till sextonåringen som knivhöggs.

Domen har inte vunnit laga kraft.