Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Nu gråter och bråkar politikerna i riksdagens social- och hälsovårdsutskott igen

Uppdaterad 02.12.2023 12:14.
Bakgrund bestående av en del av en dörr i riksdagen och med bild av Magnus Swanljung ovanpå bakgrunden.
Bild: Silja Viitala / Yle

Riksdagen godkänner regeringens nedskärningar utan att veta hur de drabbar de allra fattigaste. Sossen Krista Kiuru ser till att det inte sker obemärkt.

Kommer ni ihåg Krista Kiuru?

Kvinnan med munskydd som skulle stänga allt som gick att stänga under pandemin.

Sossarnas tyngsta anfallsspelare under pandemin är nu tillbaka som vänsterback.

När regeringen Sipilä för fem år sedan skulle driva igenom sin högerversion av vårdreformen hade hon bestämt sig för att personligen stoppa den i riksdagens social- och hälsovårdsutskott där hon var ordförande. Framgången var inte obetydlig.

Krista Kiuru ställer man inte i hörnet.

Krista Kiuru ställer man inte i hörnet.

Vi journalister som stod utanför mötesrummet och väntade hörde ibland gråt och vredesutbrott genom de tunga dörrarna av ädelträ.

I bakgrundssamtal beskrev ledamöter timmarna på de obekväma stolarna i utskottsrummet som ren tortyr för rumpan och ryggen.

Nu är vi där igen. Kiuru leder sitt favoritutskott och företrädare för regeringspartierna vittnar om meningslöst utdragna möten där oppositionen försöker stoppa regeringens lagförslag. Man gråter och skriker som dagisbarn. För en del ledamöter har sinnet runnit över på sociala medier och man beskriver läget som arbetsplatsmobbning.

Drabbar de fattigaste på riktigt

Man kan förstås vända på steken.

Allt blir onekligen komiskt när en del ledamöter trilskades för att Kiuru hade planerat in ett extra möte mitt under riksdagens traditionella julglögg. Ett så gement tilltag kunde förstås högerpolitikerna inte acceptera, eftersom det närmast är att jämföra med Rysslands hybridkrig vid östgränsen.

Vänsteroppositionen sa som det var: Här talar vi om att skära hundratals euro i månaden av de allra fattigaste, och ni bekymrar er för era julfester.

Social- och hälsovårdsutskottet behandlar som bäst flera lagförslag som gäller nedskärningar i den sociala tryggheten.

Alla borde enligt planerna ha varit klara den här veckan. Lagarna ska godkännas före årsskiftet och nu använder man tiden som vapen.

På fredag eftermiddag lyckades utskottet godkänna sitt betänkande som gällde radikala nedskärningar i bostadsbidragen. Men det är bara ett av flera lagförslag som borde ha godkänts. Alla gäller samma sak: att skära i bidrag för dem som tjänar minst, arbetslösa och de som jobbar för en lön som inte räcker till.

Ingen vet hur gruvliga konsekvenserna blir

Nästa vecka fortsätter utskottet bland annat med att ta ställning till de uteblivna indexjusteringar av olika sociala bidrag som i praktiken sänker köpkraften för fattiga familjer extremt eftersom inflationen för tillfället är så stor.

Oppositionen hävdar att regeringen inte har gjort ordentliga konsekvensbedömningar för hur nedskärningarna sammantaget drabbar de fattigaste. Också riksdagens grundlagsutskott har påtalat problemet.

Det är därför riksdagens social- och hälsovårdsutskott nu hör experter och försöker bilda sig en bild av hur hårt de fattigaste drabbas.

Det är demokrati, fast den gör ont i ryggen och rumpan ibland.

På fredagen fick oppositionen ett starkt stöd. THL skrev i en rapport att de planerade nedskärningarna skulle innebära en tvärvändning i finländsk socialpolitik. Den sammantagna effekten av regeringens nedskärningar skulle slå synnerligen hårt mot arbetslösa och studerande.

Liknande utlåtanden har experter gett i utskottet, men oppositionen anklagar regeringspartierna för att ha putsat bort dem ur betänkandet.

Så vad händer nu? Riksdagen kommer förstås att godkänna lagförslagen tids nog. Valperioden är ännu lång.

Oppositionen kommer ändå åt att visa folket vilka konsekvenser nedskärningarna har. Det är demokrati, fast den gör ont i ryggen och rumpan ibland.

Diskussion om artikeln