Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagstränaren Pasanen förutspår stor variation i fristilsresultat i tiden efter fluorvallan: ”De första slaskvädren kan på allvar ställa till det”

Krista Pärmäkoski i masstarten i Ruka.
Bildtext Krista Pärmäkoski fick inte till det i Ruka.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Fluorvallning är numera förbjudet i längdskidåkning. Landslagstränaren Teemu Pasanen förutspår att det i besvärligt väder kan rådda till i synnerhet fristilstävlingarna, som traditionellt är svåra för Finland.

Världscupen i längdåkning är inne i säsongens andra veckoslut. Finlands huvudtränare Teemu Pasanen anser att resultatlistorna i fristil kan vara mycket varierande mellan tävlingarna längs med säsongen, på grund av sjukdomsfall och vallningsfrågor.

Han ser det färska förbudet av fluorvalla som en lika stor förändring som glasfiberskidan och fluorvallans inträde på marknaden i tiderna var.

– Alla får finna sig i att vi ser ganska intressant resultatlistor under säsongen. I synnerhet då vi får det första ordentliga slaskvädret till fristilslopp, skillnaderna i utrustningarna är så enorma, säger Teemu Pasanen till Yle Urheilu.

– Jag tror lägets hålls mer normalt i klassiskt, fästvallning är så avgörande där.

Skidlandslagets chefstränare Teemu Pasanen under VM 2023 i Planica.
Bildtext Landslagstränaren Teemu Pasanen hoppas kommande finländska längdåkargenerationer i större grad skulle satsa på både klassisk och fristil.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Fristil den svårare varianten för finländare

För Finlands del var inledningen av världscupsäsongen hemma i Kuusamo Ruka något motig.

Bland annat inkasserade man 2000-talets sämsta helhetprestation i fristil på damsidan. Det gäller tävlingar där landslagsåkare deltagit.

Yle Urheilus utredning lyfter fram en tävling i svenska Falun 11 mars 1998 då Satu Salonen var 29:e på 5 kilometer före Milla Jauho (numera Saari) och Piia Tarvainen på 33:e respektive 47:e plats.

I Ruka var Vilma Ryytty nu 28:e på 20 kilometer före Krista Pärmäkoski (31:a) och Kerttu Niskanen (32:a).

– Faktum är att fristil alltid varit en svårare teknik för oss. För att kunna åtgärda det har det körts olika sorters projekt. Men våra idrottare vill ofta optimera klassisk stil, eftersom de klarar sig bättre där.

Klassisk och fristil plockades från varandra inför säsongen 1985/86. VM i tyska Oberstdorf år 1987 var första stortävlingen med olika lopp för de två stilarna.

Yle sänder världscupstävlingarna i Gällivare.

Diskussion om artikeln