Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undersökning: Finländarna anser att diskussionskulturen har blivit sämre

Närbild på ett finger på en smarttelefon.
Bildtext Majoriteten av finländarna anser att diskussionsklimatet har blivit sämre, främst på sociala medier, men det finns också misstro mot traditionella medier.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Bara en tiondel av finländarna anser att vanliga medborgares röst i samhällsdebatten har förändrats till det bättre. Mest kritiska till utvecklingen är personer i åldersgruppen 41-50 år.

En majoritet av finländarna anser att kommunikationsklimatet och diskussionskulturen har blivit sämre. Det framgår av en undersökning som Kommunbranschens utvecklingsstiftelse låtit göra.

Endast en tiondel anser att vanliga medborgares röst i samhällsdebatten skulle ha förändrats till det bättre och ännu färre anser att människor blivit bättre på att förstå oliktänkande.

Nästan tre fjärdedelar av dem som deltog ansåg att diskussionsklimatet i Finland blivit sämre under de senaste åren, främst på sociala medier. Bara sex procent svarade att de tycker det blivit bättre.

Också de traditionella medierna får sig en känga, då nästan hälften av respondenterna ansåg att mediernas objektivitet försvagats.

Det yngre gardet mindre kritiskt

Deltagarna i åldersgruppen 18 till 30 år var i regel mindre kritiska till förändringen i kommunikationsklimatet, medan deltagarna i åldersgruppen 41-50 år hade den negativaste inställningen till utvecklingen.

Över tusen personer i åldrarna 18–79 år deltog i studien.