Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tågsprängningar i Sibirien tyder på upptrappat sabotagekrig

Tåg på en station bredvid en industrianläggning i bakgrunden syns höga berg
Bildtext Järnvägen Bajkal-Amur löper norr om Bajkalsjön mot ryska fjärran östern.
Bild: Sovfoto/Universal Images Group/Shutterstock/All Over Press

Ett bränsletåg fattade eld då det åkte genom Severomujsk-tunneln i Sibirien. Tunneln är del av den för Ryssland viktiga Bajkal‒Amur-järnvägen BAM.

Ryska myndigheter meddelade om branden men uppgav att den gett upphov till störningar eftersom tågen kunde ledas om till ett spår som löper förbi tunneln.

Några timmar senare exploderade ytterligare ett bränsletåg. Den här gången befann sig tåget på en bro över en ravin längs det spår som trafiken letts in på.

Enligt ukrainska medier utfördes attackerna av den ukrainska underrättelsetjänsten SBU. Nyhetskanalen CNN rapporterar att dess källor inom SBU bekräftar uppgifterna.

En av BBC:s källor uppger att de ryska myndigheterna gick rakt i SBU:s fälla då man dirigerade om trafiken till bron som ska ha varit minerad på förhand.

Bomb under vagn

Den ryska tidningen Kommersant rapporterar att ryska myndigheter utreder tunnelbranden som terrorism.

‒ Preliminära fynd tyder på att branden orsakades av en oidentifierad sprängladdning detonerade. Laddningen var sannolikt gömd under vagnen, uppger Kommersants källa.

Explosionen på bron ska ha förstört minst fyra tankvagnar och skadat ytterligare två, uppger den ryska Telegramkanalen Baza, utan att namnge några källor.

Uppgifterna om bränderna och explosionerna är obekräftade, men om de stämmer är det fråga om en klar framgång för det ukrainska sabotagekriget inne i Ryssland.

Sabotageoperationer

Ukrainas underrättelsetjänster och specialstyrkor har opererat inne i Ryssland sedan det ryska anfallskrigets början även om Ukraina brukar välja att inte officiellt bekräfta sabotageoperationer.

Under det senaste året har flera tåg sprängts inne i Ryssland ‒ ofta relativt nära den ukrainska gränsen. Ukrainska specialstyrkor misstänks också ha deltagit i drönarattacker mot ryska flygbaser.

Ryssland har också anklagat Ukraina för att ligga bakom en rad lönnmord, bland annat bilbombsattacken som dödade den ökända ryska nationalisten Aleksandr Dugins dotter Daria Dugina.

Långt från Ukraina

Det är oklart hur stora skadorna från torsdagen attacker är, och hur viktig BAM är för den ryska logistiken.

Enligt ukrainska källor är BAM den viktigaste rutten för rysk militär logistik till fjärran östern och Kina.

Den transsibiriska järnvägen, som löper söder om BAM, anses allmänt vara viktigare för godstrafiken i Ryssland.

Men explosionerna verkar bekräfta att Ukraina har kapacitet att utföra attacker mot mål 5000 kilometer inne i Ryssland.

Källor: Meduza, CNN, Reuters, Kommersant, Ukrainska Pravda