Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländare fastnade i snökaos i München – finländsk studerande: ”Har inte sovit på 30 timmar”

Tyskarna vaknade till snö och kaos på lördagsmorgonen.

Flyg till och från Tysklands näststörsta flygplats är inställda på grund av kraftigt snöfall.

All flygtrafik till och från den tyska storstaden München har inställts på grund av snöoväder. Under lördagen påverkades över 700 flyg.

Ursprungligen skulle trafikstoppet gälla endast lördag morgon, men eftersom snön fortsatte falla pågår avbrottet åtminstone till klockan 06 på söndag morgon lokal tid. Även en del av söndagens flyg har inställts.

Lufthansas och Finnairs turer från Helsingfors-Vanda flygplats till München har också ställts in.

Snöfallet har också skapat kaos i tågtrafiken i München, uppger Deutsche Bahn på sin webbplats. Tåg avgår inte från centralstation i München och resenärer uppmanas att lägga om sina planer.

Vädret påverkar också kollektivtrafiken i staden. Enligt Deutsche Welle har största delen av buss- och spårvagnsturerna inställts.

Enligt vädertjänsten DWD har den tyska delstaten Bayern fått 20–40 centimeter snö. Mer snö väntades falla under lördagskvällen.

Finländare på flygplatsen

Yle har nått två finländska studerande som fastnade i München på grund av snöovädret.

Venla Silvennoinen och Silja, som föredrar att inte uppge sitt efternamn, anlände till München i fredags i avsikt att fortsätta till Kairo i Egypten samma kväll.

Förbindelseflyget blev inställt på grund av snön, men de erbjöds platser på ett ersättande flyg på lördag morgon, så gruppen på åtta personer bestämde sig för att övernatta på flygplatsen. Deras tyska flygbolag Lufhansa kunde inte erbjuda inkvartering och det gick inte att ta tåget in till München.

– Så vi försökte klara oss på ett kallt stengolv och bänkar. En del av oss lyckades sova, andra inte. Själv har jag inte sovit på 30 timmar, säger Silja i München.

Plädar, vattenflaskor och saft delades ut till dem som övernattade på flygplatsen, men kuddar fanns det inte tillräckligt av så att alla övernattare skulle ha fått en.

Filtar, väskor och andra saker på golvet på flygplatsen i München.
Bildtext Finländarna försökte sova på flygfältsgolvet natten mellan fredagen och lördagen.
Bild: Läsarbild

På lördag morgon fick gruppen veta att alla lördagens flyg också var inställda. Då bestämde de sig för att skaffa en Airbnb-lägenhet i München för följande natt.

– Vi konstaterade att vi inte kan tillbringa en natt till på flygplatsen, för det var så hemskt, säger Venla Silvennoinen.

Taxifärden in till München beskriver Silvennoinen som spännande på grund av snömängden. Enligt den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung har två bilister omkommit i olyckor under snöovädret. Folk uppmanas att hålla sig inomhus.

Finländarna säger att det är tydligt att man i Tyskland inte är van vid stora mängder snö på samma sätt som i Finland. Många sidogator och gågator i München var oplogade på lördagseftermiddagen.

De två finländarna har också funderat på om man på Helsingfors-Vanda skulle ha ställt in flyg under motsvarande väderförhållanden. De säger ändå att det faktiskt har kommit mycket snö i München.

Svårt att kommunicera med flygbolaget

Silja säger att kommunikationen med flygbolaget Lufthansa delvis har varit virrigt och svårt.

De åtta personerna i hennes grupp fick motstridig information och vissa fick inga meddelanden alls.

Hur gruppens resa ska fortsätta är fortfarande oklart. Endast fem i gruppen har erbjudits plats på ett flyg till Kairo, medan tre personer fick beskedet att deras flyg via Rom till Egypten är inställt.

– Jag vet inte vad vi gör om bara fem av åtta kommer åt att fortsätta sin färd på söndag, medan tre tvingas bli här, säger Silvennoinen.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Suomalaisia jumissa Münchenin lumikaaoksessa – suomalaisopiskelija: ”En ole nukkunut 30 tuntiin” av Leonard Wilhemus, Sakari Nuuttila och Roni Kuronen. Översättningen är gjord av Sara Torvalds.