Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk produkt får huden att reparera sig själv – företaget bakom ett banbrytande medel har fått miljonfinansiering

En kvinna pipetterar i ett laboratorium.
Bildtext Den här är inte en produkt man kan köpa på apoteket, utan behandlingarna utförs av yrkeskunnig personal inom hälsovården. På bilden Linio Biotech-forskaren Veera Hautanen.
Bild: Antti Eintola / Yle

Linio Biotechs grundare har forskat i närmare 20 år. Enligt bolagets operativa direktör kan deras produkt användas till att åtgärda sår och ärr, men också till exempel rynkor.

När cellbiologen och forskaren Riina Uusmies arbetade med sin doktorsavhandling några år efter millennieskiftet hade hon en dröm.

Uusmies ville hitta ett sätt att fånga fettvävnadens förnyelsepotential i en flaska, så att man kunde sälja det som en produkt till människor som lider av hudskador.

Nu, ungefär 20 år senare, står Uusmies i ett laboratorium på Tammerfors universitet och håller upp en liten glasflaska.

Hon och Tammerfors universitets professor i cellbiologi Timo Ylikomi har tillsammans tagit fram produkten som kan reparera olika skador i huden, som sår eller ärr.

Enligt Uusmies kan produkten också släta ut rynkor och veck.

En kvinna står i ett laboratorium med en liten flaska i handen. Hon ser nöjd ut.
Bildtext Riina Uusmies har jobbat med den här produkten i flera år. Redan efter de första forskningsresultaten stod det klart för utvecklarna att de hade kommit på något exceptionellt.
Bild: Antti Eintola / Yle

Uusmies är i dag operativ direktör på bioteknologiföretaget Linio Biotech, som säljer produkten. Hon säger att den första patentansökan lämnades in i ett ganska tidigt skede.

– Vi är de första som har lyckats koppla fettvävnadens potential till en färdig produkt som inte kräver att patienten utsätts för stora operationer, konstaterar Uusmies.

Injiceras direkt där skadan finns

Produkten är tillverkad av mänsklig vävnad och dess verkan bygger på ämnets förmåga att stödja hudens egna reparationsinsatser. En injektion gör att huden börjar läka sig själv.

Uusmies förklarar att produkten gör att huden lokalt blir bättre på att bilda mikroblodkärl. Det skapar i sin tur optimala förhållanden för huden att reparera sig och förnyas.

– Den här produkten innehåller hundratals olika aktiva komponenter, intercellulärsubstansproteiner, peptider, lipider och antioxidanter som huden använder som byggstenar och som skyddar huden och förbättrar hudcellernas funktionsförmåga, säger Uusmies.

Produkten injiceras direkt på den plats som behöver vård, till exempel där det finns ett ärr. Effekterna märks enligt Uusmies efter veckor eller månader.

Är förändringarna tillfälliga eller permanenta?

– Åldrandet kan vi inte stoppa, men vi kan bromsa upp de förändringar åldrandet för med sig. Det kan också vara möjligt att permanent reparera vissa ärr, säger Uusmies.

Pipettering i närbild i ett laboratorium.
Bildtext Vårdmetoden rekommenderas endast för fullvuxna och som engångsbehandling.
Bild: Antti Eintola / Yle

Att produkten är trygg har undersökts och undersöks fortfarande både genom kliniska och prekliniska test. Uusmies säger att inga skadeverkningar har uppdagats under testen.

Produkten används redan på vissa privata kliniker i Finland.

På videon nedan berättar Riina Uusmies mer om innovationen.

Banbrytande medel får huden att själv reparera rynkor och ärr - Spela upp på Arenan

Fimea: Tillsvidare inga krav på effekt i Finland

I Finland har medlet inte klassificerats som läkemedel, utan som ett preparat av mänskligt ursprung som faller under lagen om användning av mänskliga organ, vävnader och celler.

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea kan inte ta ställning till om produkten har önskad effekt.

Överinspektör Sari Tähtiharju säger att det finns kvalitets-, säkerhets- och spårbarhetskrav på preparat av mänskligt ursprung, men inte krav på att preparaten ska kunna visas ha effekt.

Det kan förändras redan nästa år, eftersom bestämmelserna om vävnader och celler ska förnyas. I utkastet till förslag till ny förordning finns också krav om effekt.

Enligt Tähtiharju är den produkt som Linio Biotech har tagit fram rätt unik.

– Det finns andra företag i Europa som utnyttjar fettvävnad, men vi vet inte om att det skulle finnas något företag i Finland eller i något annat EU-land som tillverkar en motsvarande produkt.

Miljonfinansiering

Linio Biotech informerade för två veckor sedan att bolaget under sin sista finansieringsrunda samlat in 4,2 miljoner euro. Finansieringen uppgår sammanlagt till nio miljoner euro. I investerargruppen ingår bland annat läkare som har insyn i branschen.

Enligt Uusmies är intresset för produkten stort.

– Signalen har varit att man har väntat på en effektiv produkt som reparerar hudskador och som ger ett naturligt resultat, och som också är lätt att använda, vilket vår produkt är.

En liten flaska med texten Tience och tillverkaruppgiften Linio Biotech Ltd står på ett vitt bord.
Bildtext Linio Biotech har samlat in flera miljoner euro i finansiering för sin produkt.
Bild: Antti Eintola / Yle

Förutom kliniker i Finland har produkten också tagits i bruk på en svensk privatklinik. Avsikten är att utvidga nätverket.

Att föra produkten till Nordamerika är ett alternativ som bolaget utreder. Målet är att ta klivet till den internationella marknaden.

– I nuläget utreder vi marknadspotentialen och vart vi borde röra oss härnäst. De nordiska länderna är första skedet, säger Riina Uusmies.

Artiklen är en översättning av Yle Uutisets artikel Suomessa on kehitetty valmiste, joka saa ihon korjaamaan ryppyjä itseään – yritys on kerännyt miljoonarahoituksen av Manu Saarela. Översättningen är gjord av Sara Torvalds.