Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”En allt mer rasistisk atmosfär”, säger demonstranter i Paris – Frankrike skärper villkoren för att stanna i landet

I Paris ordnades på söndagen en demonstration mot rasism. - Spela upp på Arenan

Spänningarna ökar i Frankrike, där en islamist begick ett knivdåd på lördagen. På söndagen hade det gått 40 år sedan den första stora antirasismdemonstrationen i landet.

PARIS ”Vi är unga och stolta och vi motsätter oss gränser”, sjöng demonstranter i tjugoårsåldern i Montparnasse i Paris på söndagen.

De deltog i en demonstration som ordnades av sammanlagt 400 organisationer och folkrörelser för att protestera mot rasism. Den 3 december är också ett jubileum, eftersom den första stora antirasismdemonstrationen i Frankrike ordnades på samma datum för 40 år sedan.

Officiellt hette evenemanget Marschen för jämlikhet och mot rasism, men demonstrationen blev också känd som ”La Marche des Beurs”. Beur är ett slangord för arab och används framför allt om ungdomar med föräldrar som kommit från Nordafrika.

Det var en våg av demonstrationer som började år 1983 i Marseille. Först var det frågan om alldeles små samlingar på några tiotals människor, men stad för stad växte antalet och en dryg månad senare marscherade 100 000 i Paris.

På söndagen var antalet deltagare i kylan betydligt mindre än så.

”Nej till Darmanin-lagen”

Demonstranterna protesterar framför allt mot en lag som fått namn efter inrikesminister Gerald Darmanin. Lagen godkändes på lördagsmorgonen av Frankrikes parlament.

Lagen skärper språkkraven för immigranter och gör det svårare att återförena familjer. Det blir lättare att utvisa personer med dubbelt medborgarskap som döms för allvarliga brott.

Å andra sidan blir det lättare för papperslösa personer med yrkeskunskap i branscher som lider av brist på arbetskraft att få uppehållstillstånd.

Ultrahögern aktiveras

Frankrike skakades på lördagskvällen av ytterligare ett terrordåd: en islamist med mentala problem dödade en turist och sårade två andra i i närheten av Eiffeltornet. I november dödades en lärare i ett terrordåd.

Vid sidan av antirasistiska demonstrationer har också protester mot utlänningar och invandring blivit vanligare de senaste veckorna.

Under de senaste dagarna har myndigheter gripit närmare 20 personer som har deltagit i ultrahögerns marscher. Inrikesminister Darmanin har sagt att han tänker förbjuda tre ytterhöger- och nynazistiska grupperingar.

I november dödades tonårige ”Thomas” med kniv i ett slagsmål i en skola i en liten by nära Grenoble. Extremnationalister har ordnat flera meningsyttringar för att minnas Thomas och motsätta sig migration.

Representanter för rörelsen Les Natifs (De infödda) har bland annat publicerat namnet på dem som deltog i skolslagsmålet och krävt att de ska utvisas från Frankrike.

Fem människor håller en stor banderoll utomhus i kvällsbelysning. På banderollen står det Hier Lola, Aujourd'hui Thomas, Français, réveille toi! (Igår Lola, i dag Thomas, vakna fransman!).
Bildtext ”I går Lola, i dag Thomas”, varnar högerextrema och ultranationalistiska Les Natifs och uppmanar fransmännen att vakna ur sin slummer. Lolas och Thomas dödsfall har gjort stora rubriker och extremister utnyttjar händelserna genom att uppge att dåden begicks för att gärningspersonerna har utländsk bakgrund. Bilden är tagen i fredags.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Det är väldigt spänt mellan olika befolkningsgrupper i Frankrike just nu. Betydligt fler antisemitiska dåd rapporteras nu än före kriget i Gaza bröt ut efter Hamas anfall.

Hotet om såväl islamistiska som högerextrema terrordåd har ökat och enligt många beslutsfattare som har intervjuats i franska medier är säkerhetssituationen i landet ytterst allvarlig. Risken för terrordåd är på högsta nivå.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel ”Rasistinen ilmapiiri yltyy”, mielenosoittajat sanoivat Pariisissa – Ranska aikoo kiristää maahanjäämisen ehtoja av Anna Karismo. Översättningen är gjord av Sara Torvalds.