Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Airiston Helmi-rättegången inleddes – åklagaren hävdar att bolaget var en ”täckmantel för kriminell verksamhet”

Uppdaterad 05.12.2023 12:34.
Domstolsförhandlingarna inleds vid Airiston Helmi-rättegången. Personer i kostymer och kavajer sätter sig vid bord.
Bildtext Airiston Helmi-rättegången inleddes på måndag morgon.
Bild: Eino Kossila / Yle

På måndag morgon inleddes rättegången i det omtalade Airiston Helmi-fallet. Åtta personer samt företaget Airiston Helmi står åtalade för bland annat grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Efter bara en halv timme avbröts rättegången. Alla utomstående måste ut ur rättssalen medan rätten funderade om man alls kunde hålla en rättegång.

I centrum av utredningen står den ryska miljonären Pavel Melnikov, som personligen äger hälften av fastigheterna. Den andra hälften ägs av Airiston Helmi Oy. Melnikov äger Airiston Helmi helt och hållet, så direkt och indirekt äger Pavel Melnikov allt.

Men Melnikov är inte på plats. I rätten framfördes att han inte vill komma, eftersom han är rädd för att bli häktad, men annars skulle han vilja bli hörd.

Också en annan av de åtalade vill bli hörd, men kan inte komma hit från Ryssland.

Försvaret påpekar också att Melnikov kallat vittnen, som inte kommer att kunna närvara. De är viktiga för försvaret, och det blir en bristfällig bevisning om de inte hörs.

Inleddes med paus om rättegången alls kunde hållas

I och med att Melnikov inte är på plats, funderade rätten på om man kunde inleda rättegång eller inte.

Efter en förhandlingspaus meddelade specialåklagare Petri Rautio att man avstår från kravet på att Melnikov häktas om han kommer till Finland.
Försvarsadvokaten Kai Kotiranta sade sig vara överraskad över det.

– Om man avstår från det kravet, kan man inte lägga till det igen. Jag har uppfattningen att om min klient inte upplever ett hot att komma hit, kommer han gärna, sade Kotiranta.

Då rättegången fortsatte på tisdagen meddelade Kotiranta att Melnikov kan höras i rätten i den 8 januari 2024.

Stor razzia för fem år sedan

Det var i september 2018 som polisen och gränsbevakningen slog till i en jättelik razzia på många olika platser i Åbolands skärgård.

Man hittade drygt 3,5 miljoner euro i kontanter.

Flera personer misstänktes för penningtvätt och skattebedrägeri.

I somras lades misstankarna om penningtvätt ner och pengarna som beslagtagits betalades tillbaka till de misstänkta.

Åklagaren yrkar på straff på upp till fem år

Nu står åtta personer samt företaget Airiston Helmi åtalade för grovt skattebedrägeri, grovt bokföringsbrott, medgärningsmannaskap till grovt skattebedrägeri samt grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri.

De krävs på skadestånd om totalt cirka 2,8 miljoner euro. Dessutom krävs Airiston Helmi Oy på cirka 770 000 euro för ekonomisk vinning.

Två damer i svarta dräkter och två herrar i blå kostymer sitter bakom att bord med sina datorer framför sig i en domstolssal.
Bildtext Försvarsadvokat Kai Kotiranta med åtalade och försvarsbiträden i Airiston Helmi-rättegången 4.12.2023.
Bild: Eino Kossila / Yle

Åklagaren yrkar på att sju av de åtalade döms till fängelsestraff på 2 år och 10 månader upp till 5 år. För den åttonde åtalade yrkas på ett villkorligt fängelsestraff på 7–8 månader.

Av de åtalade är fyra ryska medborgare, tre ester, och en har dubbelt medborgarskap – är både finsk och rysk medborgare.

”Täckmantel för kriminell verksamhet”

Åklagaren hävdar att Melnikov och de andra åtalade använt Airiston Helmis anställda för att uppföra, underhålla och städa de byggnader som de äger, och att arbetstagarna fått lönen svart i kontanter.

Enligt åtalet har Melnikov lett verksamheten för en organiserad kriminell grupp. Airiston Helmi har varit en täckmantel för kriminell verksamhet och företaget hade ingen avsikt att ha affärsverksamhet. Enligt åklagaren har Melnikovs kriminella grupp haft organiserad verksamhet och egendom förutom i Finland också i flera andra länder.

– Organisationen kan inte förverkliga sina intressen i Finland på ett lagligt sätt och uppfyller paragrafen för organiserad brottslighet. Jag tror inte att man tidigare i Finland har försökt tillämpa den här paragrafen i en sådan här organisation, säger specialåklagare Petri Rautio.

Försvaret nekar till anklagelserna.

– Enligt mig är det här endast en kuliss som åklagaren har skapat. Åklagaren vill på det här sättet få det att se ut som att det handlar om organiserad brottslighet. Fast åklagaren inte berättar för vilka brott verksamheten skulle ha organiserat sig för. Vi bestrider åtalet starkt, säger försvarsadvokat Kotiranta.

Artikeln uppdaterad 4.12.2023 klockan 17:15 med kommentarer från försvarsavdokat Kotiranta samt specialåklagare Rautio. Artikeln uppdaterad den 5.12.2023 med information om att Pavel Melnikov närvarar i rätten den 8 januari.