Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Självständighetsdagen: Missnöjda demonstranter tänker samlas på Tölö torg trots polisens förbud

612-kulkue marssi Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2022.
Bildtext Liksom i fjol, väntar sig polisen tusentals deltagare i 612-fackeltåget.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tre större åsiktsyttringar påverkar trafiken i Helsingfors centrum under självständighetsdagen. Dessutom tågar studenterna traditionsenligt med facklor.

Hittills har Helsingforspolisen blivit underrättad om fem sammankomster, demonstrationer och fackeltåg under självständighetsdagens eftermiddag, 6 december.

En allmän sammankomst ska anmälas till polisen senast 24 timmar innan den inleds. Polisen väntar sig att fler sammankomster anmäls före tidsfristen.

Liksom tidigare år kommer nationalistiska 612-fackeltåget att samlas på Tölö torg och tåga därifrån till Sandudds begravningsplats.

Den uttalat antifascistiska motdemonstrationen Helsinki ilman natseja hade också för avsikt att samlas på Tölö torg. Enligt motdemonstranterna har polisen förbjudit dem från att demonstrera där och ska ha hänvisat till att 612-tåget per tradition brukar samlas där.

612 var först

Enligt överkommissarie Jere Roimu vid Helsingforspolisen är den springande punkten vem som anmält sin demonstration först.

– Det handlar helt enkelt om att 612-fackeltåget var först med att anmäla sin sammankomst på Tölö torg och polisen kan inte godkänna två demonstrationer samtidigt på samma plats, i synnerhet inte som det finns en motsättning mellan just dessa två grupperingar, säger Roimu till Yle Huvudstadsregionen.

Helsinki Ilman natseja vill demonstrera klockan 16 till 20 och 612-fackeltåget vill samlas klockan 18, alltså är de där samtidigt. Roimu väntar sig att deltagarantalet blir lika stort som i fjol, alltså flera tusen personer.

– Vår uppgift är att trygga den demonstration som anmälde sig först, alltså 612-tåget.

Men Helsinki ilman natseja tänker inte finna sig i att de måste demonstrera på en annan plats. I ett pressmeddelande och ett inlägg på Instagram hävdar de att de tänker samlas där ändå.

Roimu säger att arrangörerna för Helsinki ilman natseja har brutit dialogen med polisen.

– Polisen kommer inte att godkänna den här sammankomsten, och i sista hand måste vi ingripa i situation och flytta på sammankomsten. Men jag hoppas att vi inte blir tvungna att göra det, säger Roimu.

Studenter tågar med facklor

Utöver de här två demonstrationerna, har polisen i skrivande stund på måndagseftermiddagen (4.12) blivit underrättade om två andra åsiktsyttringar som äger rum under självständighetsdagen.

En annan större demonstration, Herää Suomi, som enligt Roimu har kopplingar till extremhögern, samlas på Järnvägstorget klockan 16 och tågar därifrån till Riksdagshuset.

En till deltagarantalet mindre demonstration med några få deltagare kommer att samlas i närheten av Presidentens slott.

Dessutom har studenternas fackeltåg traditionsenligt meddelat att de rör sig i centrum av Helsingfors.

Människor i studentmössor går i fackeltåg den 6.12.2021. En del håller i facklor, en i en stor vit flagga.
Bildtext Studenterna tågar också i år med facklor i handen.
Bild: Alexander Beijar / Yle

Fackeltåget stoppar upp trafiken på åtminstone Norra Esplanaden under sen eftermiddag.

Reservera extra tid i centrum

På grund av demonstrationerna löper trafiken trögare i Helsingfors centrum mellan klockan 15 och 21 under självständighetsdagen.

Enligt polisen är det lönt att undvika att röra sig med bil i synnerhet i närheten av Senatstorget, Kronohagen, Skatudden och Tölö.

Dessutom kan kollektivtrafiken påverkas av demonstrationerna och fackeltågen under eftermiddagen.