Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Specialskrivet verk lyfter upp självbestämmande – se videor från flashmobben i Helsingfors största metrostation

Uppdaterad 04.12.2023 16:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
DuvTeatern, Steg för Steg och FDUV:s flashmob - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett överraskningsuppträdande på järnvägsstationen i Helsingfors fångade folks intresse och drog uppmärksamhet till viktiga frågor om självbestämmande för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Just nu pågår temaveckan för för personer med intellektuell funktionsnedsättning, som årligen ordnas i början av december av organisationerna FDUV, Steg för Steg, Kehitysvammaisten Tukiliitto och Me Itse.

I söndags var det den internationella funktionsrättsdagen och för att uppmärksamma det släppte FDUV, Steg för Steg och Duvteatern en unik video.

Tidigare under hösten gjorde föreningarna nämligen en flashmob, ett plötsligt överraskningsuppträdande. Föreningarnas flashmob genomfördes på järnvägsstationens metrostation i centrum av Helsingfors.

Det var den nyskrivna sången My space my rules av Duvteaterns dramaklubb, komponerad av Emma Raunio och med text av Sofia Ala-Heikkilä, Emmi Iivari, Victor Lehtinen, Axel Nars, Emil Nordman och Maria Rinta-Rahko, som framfördes. Du kan se videon högst upp i artikeln eller här nedan:

Programmet är inte längre tillgängligt
DuvTeatern, Steg för Steg och FDUV:s flashmob - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

”Man tar beslut utan att fråga oss”

Självbestämmanderätten är en viktig fråga för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Många tycker att man inte får den respekt man förtjänar av samhället.

Jonne Tallberg från föreningen Steg för Steg besökte Vega söndag och berättade, tillsammans med föreningskamraten Frank Lundgren och kompositören Emma Raunio, om flashmob-projektet och om temaveckan.

Tallberg säger att han fick idén då han insåg att det inte gjorts tidigare.

– Jag började fundera och kom fram till att ingen med intellektuell funktionsnedsättning har gjort flashmob och tänkte att det skulle vara roligt att göra en sådan, säger Tallberg.

Han kastade fram idén på Steg för Stegs planeringsdagar, och idén togs vidare. Sedan kom Duvteatern med och därefter eskalerade det en hel del, berättar Tallberg.

Jonne Tallberg
Bildtext Idén för flashmoben kläcktes av Jonne Tallberg.
Bild: Sofia Jernström

Jonne Tallberg förklarar att det fortfarande finns mycket att göra för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska få den självbestämmanderätt man vill ha. I Finland blir de ofta överkörda.

– Man går över oss, tar beslut utan att lyssna, och så vidare. Vi har nog kapacitet att själva säga hur vi vill leva vårt liv, säger Tallberg.

– Sedan kan man fråga oss vad man kan göra för att hjälpa oss att klara oss. Nog behövs det stöd ändå, säger han.

Rättelse 4.12 klockan 16:50: Emma Raunio komponerade musiken men inte texten, informationen uppdaterad i artikeln.