Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Renate Nyborg var vd för Tinder – nu jobbar hon med något mycket större än dejtingindustrin

Tidigare Tinder-VD:n Renate Nyborg diskuterar sitt nya uppstartföretag Meeno. - Spela upp på Arenan

Norsk-nederländska Renate Nyborg tror att unga vuxna vill satsa mer på vänskap, och att de behöver hjälp med det.

Renate Nyborg känner att hon sitter på något som kommer att blir riktigt, riktigt stort.

Det är i och för sig inte en ovanlig inställning bland uppstartsföretagare som kommer till Helsingfors i slutet av november för att delta i Slush.

I Nyborgs fall handlar det om att skapa en ny tjänst med hjälp av maskininlärning. Hon är övertygad om att hon har en marknad. Eller ur det mänskliga perspektivet – det finns ett problem som behöver lösas.

– Ensamheten i världen är större än någonsin. Fyra av fem personer i USA känner sig ensamma. Röda Korset i Finland publicerade nyligen en studie som visade att 65 procent av finländarna känner sig ensamma hela tiden eller ibland, säger Nyborg.

Hennes budskap är att man kan lära sig sociala egenskaper, och det hon vill erbjuda är personanpassat socialt mentorskap.

Meeno är en app som kan laddas ner förutsatt att man har en Iphone och tillgång till den finska appbutiken. Finland är det första landet efter USA där man kan testa appen, och det finns en orsak:

– Jag tror att Meeno blir stor överallt men ser vissa länder där de sociala kontakterna mellan människor upplevs som en större utmaning. Där har vi förutom USA bland annat Korea, Japan och de nordiska länderna.

Renate Nyborg

Renate Nyborgs pappa kommer från Norge och mamma från Nederländerna. Hon växte upp i olika länder och talar flera språk flytande.

Är en av grundarna till uppstartsföretaget Meeno. Det fick nyligen 4,9 miljoner dollar i riskkapital.

Fram till augusti i fjol var Nyborg vd på Tinder. Före det jobbade hon med digital mindfulness på Headspace, dit hon kom från Apples appbutik i Norden.

Har studerat filosofi och säger att intresset för teknik kommer från det mänskliga perspektivet

En enda chatt

Meeno har inga menyer eller mål eller kalendrar, och det är inte en social app genom vilken man har kontakt med någon.

Den kan lättast beskrivas som en enda lång chatt med någon som känner dig, lyssnar och funderar på dina alternativ.

Skillnaden med andra Chat GPT-baserade tjänster är enligt Renate Nyborg att Meeno driver konversationen genom att ställa frågor till användaren och kan återkoppla till information du delat tidigare.

– Just nu har vi inga egentliga konkurrenter, säger hon.

Varifrån får Meeno sin kunskap?

– Det är en blandning av relationsexperter vi jobbat med, och maskininlärning. AI:n har inte så mycket kunskap om våra samtal med de människor som står oss närmast, därför måste Meeno lära sig av användarna.

Nyborg talar om att använda appen som en simulator för att öva hur man tar upp känsliga frågor med någon. Med hjälp av testgrupper har hon sett att folk ofta använder appen för frågeställningar som gäller någon annan, till exempel tonåringar eller äldre föräldrar som själva inte har tillgång till appen.

– Meeno kan hjälpa dig förstå varför du har ett problem. Ofta noterar vi bara själva problemen och blir paralyserade. Meeno hjälper dig tänka igenom varför det är så och vilken roll du spelar i situationen. Med andra ord lägger vi mycket fokus på att reda ut vems fel något är, i stället för att lösa det.

Nyborg intygar att det man skriver inte ska missbrukas eller läcka ut. Finansieringen ska på sikt komma från användarna, deras uppgifter ska inte säljas till tredje part.

Kvinna, Renate Nyborg, i röd jacka.
Bildtext Renate Nyborg säger att hon känner de nordiska länderna bra. Hennes pappa är från Norge och hon har bott en tid i Sverige.
Bild: Karoliina Juntunen / Yle

Vill hålla bolaget litet

Just nu håller Meeno på att utvecklas och är avgiftsfri för användaren.

– Vi måste fortfarande bygga maskininlärningen och det vill vi göra tillsammans med alla, säger Renate Nyborg.

Finns det en fara att det blir mycket skärmtid för användarna?

– Nej, och det är viktigt för mig. Bland de nuvarande användarna har vi sett att folk går in korta stunder, kanske totalt fem minuter per dag.

Meeno har nu tio anställda och Nyborg har ingen brådska att rekrytera fler.

– Jag vill hålla det så litet som möjligt. När man jobbar med något som detta är beslutsfattandet centralt, och att folk har de rätta värderingarna. Även Tinder var förhållandevis litet med 750 anställda för en omsättning på 1,7 miljarder dollar. Ändå tyckte jag det var för stort.

Nyborg tror att Meeno kommer att bli större än inte bara Tinder, utan hela dejtingindustrin.

– I dag hjälper dejtingapparna dig att träffa främlingar. Fascinerade med generation Z, alltså 18–25-åringar, är att de hittar personer de vill vara tillsammans med främst i sin egen bekantskapskrets. Genom att hjälpa folk vara en bättre vän och öka den empatiska förmågan, tror jag att Meeno på sikt helt kommer att spela ut dejtingapparna.

Psykolog positivt inställd

Psykologen Ville Ritola är positivt inställd till appar som Meeno. Han talar om ensamheten som ett hot mot hela samhället, något som påverkar både den fysiska och psykiska hälsan bland folk.

– Det är inte realistiskt att tro att problemet med ensamhet kan lösas enbart med proffessionell hjälp, säger Ritola.

Han tycker att det är bra att Meeno hjälper användaren att sätta ord på sina känslor och försöka göra något konkret åt att förbättra sina mänskliga relationer.

Ritola är inte rädd att appar ska minska efterfrågan på experter på psykisk hälsa, tvärtom.

– Mänsklig kontakt är så viktig för oss människor att det inte är lätt, om ens möjligt, att ersätta den.