Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kylan i södra Tyskland fortsätter – flygplatsen i München håller stängt tisdag förmiddag

Uppdaterad 04.12.2023 22:40.
I södra Tyskland har snön orsakat problem för bland annat bilister. - Spela upp på Arenan

Tysklands näststörsta flygplats håller stängt hela tisdag förmiddag. Orsaken är att det utlovas underkylt regn.

I Finland var snödjupet på måndagen enligt Meteorologiska institutet mellan 9 och 30 centimeter i hela landet, men som samhälle är vi vana vid snö. Mer problem stöter till i områden där snön är oväntad.

På många håll i södra Tyskland har det snöat upp till 40 centimeter och vintervädret fortsätter att orsaka problem bland annat i storstaden München.

Fotbollslaget Bayern München kunde inte spela som planerat i helgen och bilar är insnöade. Varken spårvagnar eller tåg går som tyskarna är vana. Problemen gäller såväl tåg till som från München.

Även på flygplatsen har snöproblemen fortsatt: minst 230 av måndagens 840 flyg har blivit inställda. Under natten till tisdag utlovas dessutom underkylt regn och det innebär att inga plan kommer att landa eller lyfta i München under tisdagsmorgonen heller.

Under tisdag förmiddag ska man avlägsna isen från landningsbanorna. Men det betyder inte att normal verksamhet återupptas under eftermiddagen.

Knappast flyg på eftermiddagen heller

Sannolikt kommer största delen av eftermiddagens flyg också att bli inställda, av säkerhetsskäl, meddelar flygplatsen.

Problemen på flygplatsen började redan i lördags, då ett antal flyg blev inställda på grund av snö.

Vi berättade i helgen om en grupp finländska studerande som inte kom åt att flyga vidare från München som planerat på grund av snön.

De finländska ungdomarna var fortfarande i München på måndagseftermiddagen.

– Under kvällen [på söndagen] väntade vi på flygplatsen på att vårt plan skulle lyfta, men tio minuter innan passagerarna skulle stiga ombord på planet till Sofia som skulle avgå från samma gate före vårt plan meddelades det att deras flyg är så fruset att Lufthansa försöker hitta ett annat plan åt dem, berättar Silja för Yle Uutiset.

Även deras flyg blev senare inställt.

– Vi tittade på de plan som fanns på fältet och det var sådana tjocka snölager på dem att vi undrade om de faktiskt tänkte försöka starta med dem.

Silja säger att det var kaos på flygfältet på måndagen och att ingen verkade veta hur det blir framöver. Enligt Euronews ska passagerare hålla sig borta från fältet om de inte uttryckligen har fått en bekräftelse om att deras plan kommer att flyga.

Snön och kylan har orsakat stora problem för flyg- och tågtrafik i München de senaste dagarna. - Spela upp på Arenan

Hyr bil och kör till Italien

I ett skede funderade Silja på att försöka ta sig till Frankfurt för att flyga vidare därifrån, men gruppens förtroende för att tyskarna får det hela att fungera fick dem att välja en annan lösning.

I stället för att bara vänta har en del av ungdomarna nämligen bestämt sig för hyra en bil och köra till Italien. Hyrbilen höll precis på att lämna München bakom sig när Yle talade med Silja på måndagen.

Att lägga om planerna blir dyrt, berättar Silja – bara hyrbilen kommer att kosta kring 1 100 euro.

En del av resekamraterna blev ändå kvar på flygfältet i hopp om att att komma iväg med flyg.

– Sikten verkar vara god. Himlen är klar, det är bara så mycket snö här.

En kvinna i vinterkläder står med ryggen mot kameran och ser ner mot en sjö som är omringad av skog och berg. Allt är täckt av snö utom kvinnan.
Bildtext Alla är förstås inte missnöjda med snön i Tyskland heller. I Schwarzwald i landets sydvästra del kan man njuta av vackra snötäckta landskap.
Bild: EPA-EFE

Blixthalka i England

Tyskland är inte det enda land i Europa som har drabbats av problem på grund av vädret. I Storbritannien har kalla nätter har orsakat halka och stora mängder nederbörd lett till översvämningar.

Sammanlagt hade den brittiska miljömyndigheten på måndagen varnat för sannolika översvämningar på 43 orter och möjliga översvämningar på ytterligare 130 platser.

I sydvästra England stängde skolorna tidigare än normalt på måndagen för att eleverna skulle kunna ta sig hem i rimligt väder.

Natten väntades igen bli kall, så varningar har även gått ut om dåligt väglag. Två personer har frusit ihjäl i norra England sedan i fredags. På lördagskvällen uppmättes minus 12,5 grader i Altnaharra, Skottland.

En brittisk polisbil har kört genom en trädgårdsmur och nosen trycker mot ett bostadshus där fönstret verkar skadat. Marken i förgrunden är frusen.
Bildtext I Darlington, söder om Newcastle i norra England, körde en polisbil på söndagskvällen rakt in i ett hus i blixthalka.
Bild: TERRY BLACKBURN / BACKGRID

Källa: AFP, Reuters, Yle Uutiset, The Telegraph