Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbo fortsätter med förskolorna i Gumbostrand och Salpar skola nästa läsår

Barn spelar minnesspel.
Bildtext I Sibbo funderar man på hur förskoleundervisningen ska ordnas i fortsättningen. Arkivbild.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Sibbo fortsätter ordna förskoleundervisning i Gumbostrand skola och Salpar skola läsåret 2024–2025, förutsatt att det finns minst sju förskolebarn per skola.

Det beslöt svenska utbildningssektionen på måndag (4.12) enligt ordförandens motförslag.

Det ursprungliga förslaget från utbildningsdirektör Tommi Eränpalo var att utbildningssektorn redan nästa läsår slutar ordna förskoleverksamhet och att den istället övergår till sektorn för småbarnspedagogik, alltså att förskoleverksamheten övergår från skolorna till daghemmen.

Svenska utbildningssektionen är med på att det här behöver göras, men på längre sikt.

Det har blivit allt svårare att ordna högklassig förskoleundervisning i skolorna eftersom eleverna är färre och förskolebarnen måste dela klassrum med skolbarn, trots att de följer två olika läroplaner.

Svenska utbildningssektionen vill också att förskoleundervisningen ska fortsätta i Boxby skola nästa år, trots att det skulle kräva en kostsam renovering.

Lokaltjänsterna beslöt i november att radhuslägenheten i Boxby inte ska renoveras för förskolebruk. För att få bygglov måste moderna tillgänglighetskrav uppfyllas, vilket skulle öka renoveringskostnaderna från mellan 100 000 och 120 000 till 250 000 euro.

Svenska utbildningssektionen föreslår för bildningsutskottet att det i sin tur ska föreslå för tekniska utskottet att renoveringen görs.

Utbildningsdirektör Tommi Eränpalo lämnade in avvikande åsikt till svenska utbildningssektionens förskolebeslut.

Diskussion om artikeln